Nasveti

Popečena tunina s siciljanskim kuskusom in zelenjem

Lara Jelen
7. 5. 2023, 06.00
Deli članek:

Že lep čas sem želela poizkusiti, kakšen okus ima pravi tunov zrezek in ali je kaj podoben znanemu okusu iz konzerve. Očitno sem morala naleteti samo še na recept, ki me bo premamil. Našla sem ga v kuharici Superhrana za vsak dan, pod katero je podpisan slavni kuharski mojster Jamie Oliver.

LJ
Popečena tunina

»Občasno si rad privoščim svežo tunino iz trajnostnega ribolova, saj je preprosta za pripravo in bogata s selenom, ki ohranja naše nohte in lase supermočne in zdrave,« v svoji kuharski knjigi piše Jamie. Po odličnem kosilu, ki sem si ga pripravila po njegovem receptu z nekaj prilagoditvami, mu zadovoljno prikimavam. Kilogram tunovega fileja sicer ni ravno med najcenejšimi – cene se pri različnih trgovcih gibljejo med dvajsetimi in tridesetimi evri na kilogram, ga pa občasno dobite tudi po akcijski ceni. K sreči za to jed zadostuje že dvestogramski kos. Meso se kar topi v ustih – četudi ga dobro popečete, tako kot sem si ga jaz, da v sredini ni več roza. Zlahka bi v tej jedi pogrešila kapre (če jih niste še nikoli jedli, jih obvezno pokusite, preden jih dodate jedi, saj imajo zelo močan okus), piko na i pa zagotovo dajo sir feta in šparglji, ki so v spomladanskih jedeh pač nepogrešljivi. S tunino in kuskusom se zelo lepo ujamejo.

Sestavine za 2 osebi

  • 4 zreli paradižniki različnih barv (ali 1–2 dcl domače paradižnikove mezge)
  • 1–2 sveža rdeča čilija (ali malo več popra)
  • 2 vejici sveže bazilike
  • 1 limona
  • 150 g kuskusa
  • 2 stroka česna ali mlet česen
  • 200-gramski kos tunine (file)
  • ½ muškatnega oreščka, za strganje
  • 1 žlička suhega origana
  • olivno olje
  • 1 žlička mladih kaper (ali ne)
  • 1 mlada čebula (z zelenjem vred!)
  • 1 šop špargljev (300 g)
  • 1 velika pest blitve (ali špinače)
  • 30 g fete

Priprava

1. Po Oliverjevo: Začnimo z odličnim načinom priprave resnično okusnega kuskusa – namesto kuhanja ga bomo napojili s hladno tekočino. V multipraktik damo na četrtine narezane paradižnike, 1 čili (odstranimo semena), liste bazilike, lupinico in sok 1 limone, ščepec soli in popra ter 150 ml hladne vode. Zmeljemo v gladko omako, jo prelijemo v skledo, vmešamo kuskus, pokrijemo skledo in pustimo počivati 1 uro, da kuskus opravi svoje delo.

Hitrejša varianta: gotovo bo kuskus še okusnejši, če ga pripravite po Oliverjevih navodilih, a kadar zmanjka časa in v želodcu že kruli, bo povsem v redu, če kuskus (v trgovini prodajajo tistega instantnega, ki je hitro pripravljen) prelijete z dvakratno količino vrele vode (v tem primeru torej s 3 dcl), dobro premešate, prekrijete posodo in počakate 5 minut, da kuskus popije vso tekočino. Če imate v shrambi še kakšno domačo paradižnikovo mezgo od lani, namesto paradižnikov uporabite kar to ter vanjo vmešajte sveže liste bazilike, poper, malo limonine lupine in po želji še čili. To nato primešano kuskusu, ki ga po želji dodatno začinimo.

2. Tunino popopramo (jaz sem uporabila beli poper), začinimo z malce nastrganega muškatnega oreščka in origanom ter premažemo z 1 žličko olja. Nato jo na močnem ognju popečemo v ponvi s premazom proti prijemanju. Jamie tuno na vsaki strani peče 1–2 minuti, pravi, da je to dovolj. Če ne želimo, da je meso še rožnato v sredini (se opravičujem vsem strastnim gurmanom in kuharskim mojstrom, če sem jih s tem užalila), pa ga na vsaki strani pecimo 5 minut. Ko tunino obrnemo, dodamo čili (po želji), mlet česen in kapre (za okus bo dovolj že, če jih dodamo damo štiri ali pet) ter nežno pretresamo ponev, da se vse lepo posede in popeče.

3. Vsebino ponve prestavimo na desko, ponev pa vrnemo na ogenj. Mladi čebuli in špargljem odrežemo trde konce, jih razpolovimo po dolgem ali narežemo na manjše kose, razpolovimo še blitvo (jaz sem uporabila kar mlado špinačo) in vse damo v vročo ponev z dobrim pljuskom vode. Pokrijemo s pokrovko in dušimo okoli 4 minute, da se zelenjava skuha. Kuskus zrahljamo, povrhu nadrobimo feto, naložimo zelenjavo in na rezine narezano tunino ter postrežemo s krhlji limone za pokapanje.

NAMIG
Tale tunov zrezek je krasno začinjen, v ustih pa se kar topi. Konzerva tunine je sicer čisto v redu, a se s sveže pripravljenim mesom težko primerja.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!