Nasveti

Tek na smučeh odličen za zdravje

Lara Jelen
4. 2. 2023, 08.00
Deli članek:

Ste vedeli, da je tek na smučeh odlična pot do boljšega ravnotežja?

revija Jana
Na tekaških smučeh se lahko odpravimo na pravo malo popotovanje po filmsko zasneženi pokrajini.

Tek na smučeh je čudovit šport – hitro ga vzljubijo tudi tisti, ki so bolj zmrzljive sorte, saj se med aktivnostjo kaj hitro segrejemo. Pomaga seveda, če se primerno, čebulno oblečemo. Najlepše pa je to, da je primeren za vse starosti, ne glede na kondicijo, saj tempo prilagajamo sebi.

Včasih se premalo zavedamo naravnih danosti, ki nas obdajajo in so nam dosegljive v radiju nekaj deset kilometrov. Slovenija se lahko pohvali z veliko urejenimi progami za tek na smučeh, imamo jih na Rogli, v Logarski dolini, Kranjski Gori, na Jezerskem, Pokljuki ... Spisek je precej dolg. Oprema je cenejša od tiste za klasično smuko, tudi vozovnice za uporabo proge so večinoma bolj simbolične. In še ena dobra novica: če niste talent za klasično smuko, to ni ovira. Tek na smučeh od nas pričakuje drugačno gibanje, začetniki se običajno dobro znajdejo v klasični tehniki, ki nekoliko spominja na hojo.

revija Jana
Če še nikoli niste stali na smučeh za tek, se lahko odločite za tečaj.

NAMIG

Če še nikoli niste stali na smučeh za tek, se lahko odločite za tečaj. Osnov se lahko naučite že v nekaj urah.

Je še daleč, ata Smrk?

Na tekaških smučeh se lahko odpravimo na pravo malo popotovanje po filmsko zasneženi pokrajini. Je pa res, da si moramo pri tem športu prislužiti vsak meter. Roke in noge so neprestano aktivne, ko vidimo strm klanec, pa nas tam ne čaka vlečnica, temveč zgolj naš zagon in volja, da premagamo oviro, po poti navzgor predihamo vso morebitno jezo ali frustracije, ki so se nam nabrale čez dan. Če smo začetniki, bo sicer bolje, če si izberemo bolj raven teren, dokler se na smučkah ne bomo počutili bolj suverene. V hrib bo šlo lažje, sploh če je naš moto počasi se daleč pride, s smučmi, ki imajo narezano podlogo. To preprečuje zdrs in s tem nerodno situacijo, ko bi nas naenkrat začelo odnašati vzvratno po hribu navzdol. A imejte v mislih, da se boste morali v vsakem primeru med vračanjem po tem istem hribu spustiti navzdol. Morda ne vzvratno, pa vendarle. Med spusti eno smučko prestavimo iz smučine, jo s krivino obrnemo proti smučki, ki je ostala v smučini, postavimo rahlo na robnik ter nanjo prenesemo nekaj teže, kar bo povečalo zaviranje. Vedno je dobro misliti tudi na to, da ne tečemo samo v eno smer in da so nekatere proge daljše od dvajset kilometrov, zato ne pretiravajmo in ne poskušajmo že prvič v sezoni preteči celotne proge.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.