Nasveti

Zimski izziv, ki je rešljiv: Nič več zategnjena koža

Nataša Kovačić
4. 2. 2023, 09.00
Deli članek:

Ko hladno vreme in centralno ogrevanje združita moči, je le vprašanje časa, kdaj bo vaša koža občutila posledice. To so razdraženost, luskasti madeži na nenavadnih mestih in neprijeten občutek zategnjenosti. Kaj najbolj pomaga?

revija Jana
Tudi vaša koža potrebuje več plasti negovalnih izdelkov.

Z nekaj preprostimi spremembami lahko dosežemo veliko razliko. Najprej opazujte svojo kožo, ali se z njo kaj dogaja, ali se spreminja. Če opazite spremembe, prilagodite ali zamenjajte izdelke. Pazite, da uporabljate nežnejša čistila in z maščobami bogatejše vlažilne izdelke. Zdaj pa malo natančneje.

Peneča se čistilna sredstva vam trenutno ne koristijo

Peneča se čistilna sredstva so sicer zabavna za uporabo, vendar vaši koži pozimi ne delajo usluge. Večinoma vsebujejo sulfate, zaradi katerih se izdatno penijo, ti pa lahko bolj izsušijo kožo kot druge vrste čistil. Zato peneča se čistila zamenjajte s čistilnimi balzami, čistilnimi olji in čistilnimi kremami.

Če ste nagnjeni k aknam, zelo previdno uporabljajte čistilne izdelke, ki vsebujejo salicilno kislino. Ta je že sama po sebi dovolj agresivna, v kombinaciji z nihanji zunanje temperature in pretirano uporabo pa se lahko stanje kože še poslabša, lahko jo še dodatno izsušimo.

revija Jana
Pazite, da uporabljate nežnejša čistila in z maščobami bogatejše vlažilne izdelke.

Ni vsak piling dober

Nežen piling odstrani odmrle kožne celice, ki so se nakopičile zaradi suhega zimskega zraka, po njem je koža bolj sijoča in tudi krema se bolje vpije. Vendar lahko pretiravanje s pilingom škoduje, saj kožo izsuši in razdraži. Piling izvajajte enkrat na teden, če ga dobro prenašate, tudi dvakrat. Izberite čim nežnejšega. Za kožo po telesu raje izberite solne in/ali sladkorne pilinge, za kožo na obrazu pa najbolje takega s sadnimi kislinami, encimi ali glino.

Zdaj je čas za kremo, bogatejšo z olji

Osnovno pravilo zimske nege je ohranjanje vlažnosti kože. Lažje kreme (losjoni in mleka) jo lahko zadovoljijo v poletnih dneh, v hladnejšem vremenu in bolj suhem okolju pa ne. Medtem ko so v vlažnih mesecih za ohranjanje vlažnosti kože morda zadoščale vlažilne snovi, naj bodo pozimi pomembnejši emolienti in okluzivi. Kaj je torej treba iskati na prodajnih policah? Vlažilne snovi, ki v koži privlačijo in zadržujejo vlago. Dobro je izbrati hialuronsko kislino, ureo, AHA-kisline, aminokisline, peptide, glicerin, ceramide, aloe vero, med. Te učinkovine so pomembne za našo kožo tako poleti kot pozimi. Emolienti (rastlinska masla in olja) so maščobne in maščobam podobne učinkovine, ki negujejo našo lipidno bariero. Nekatere sestavine imajo poleg emolientnih tudi okluzivne lastnosti. Okluzivi na koži naredijo polprepustno plast, ki preprečuje izhlapevanje vode; to so predvsem voski, nekatera masla in olja.

revija Jana
Če ste nagnjeni k aknam, zelo previdno uporabljajte čistilne izdelke s salicilno kislino.

Idealna zimska krema mora vsebovati vse tri omenjene sestavine: vlažilne, emoliente in okluzive. Da pa ob tej kombinaciji ne začnejo nastajati mozolji, je treba vedeti malo več o oljih in maslih. Karitejevo maslo, na primer, ki je v kozmetičnih izdelkih izjemno cenjeno, je lahko za nekatere kože komedogeno (na koži se tvorijo mozoljčki oziroma akne), za nekatere pa ne. To pomeni, da morate predvsem dobro poznati svojo  in se izogibati učinkovinam, ki ji ne denejo dobro.

Jojobino in lešnikovo olje sta odlični za mastno kožo 

Olja in masla glede na maščobno-kislinsko sestavo delimo na tista, ki se hitro vpijajo, srednje hitro vpijajo in počasi vpijajo v kožo. Vendar to še ne pomeni, da je olje/maslo neprimerno za mastno kožo, če se vpija počasi. Tak primer je lahko olje indijske lipovke (ali neemovo olje) in še kakšno, ki se mogoče res počasi vpija, vendar vsebujejo ogromno drugih dragocenih učinkovin (steroli, tokoferoli, vitamini …), ki koži pomagajo pri uravnavanju sebuma. Pri mastni koži je največji izziv učinkovito odstraniti odvečni sebum. Ker pa najraje posegamo po lažje vpijajočih se oljih, so za mastno kožo dobra izbira jojobino olje, olje grozdnih pešk, lešnikovo olje, skvalan in svetlinovo olje.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 5, 31. 01. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.