Nasveti

Za prijeten počitek potrebujemo odeje in blazine

(jk)
17. 1. 2019, 14.14
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.14
Deli članek:

Shutterstock
Spanje

Postelja

Pokukajmo v ameriške spalnice. Saj ni treba skozi ključavnico – že v ameriških hotelih smo lahko opazili nam Evropejcem neobičajne postelje. Imenujejo se postelje boxspring. Namigujejo na poskočnost. In res so polne vzmeti. Ker postajajo zmeraj bolj priljubljene tudi v Evropi, si jih, preden se zleknemo nanje, malce oglejmo. Saj se še spomnimo zadnjega sestavljanja kakšne postelje? Okvir, spodnja ploskev iz deščic ter na njej jogi. Takšne so naše domače postelje. Ameriška postelja boxspring pa ima osnovno ohišje, ki ima že vgrajene enakomerno razporejene kovinske spirale. Na to osnovo pride še ena vzmetnica, ki ni kot jogi, saj ima tudi ta vgrajene vzmeti. Skandinavci, ki so ta ameriški način spanja že posvojili, so na vrh vsega položili še tanjšo vrhnjo vzmetnico, s katero zaščitijo spodnji vzmetni sistem: pred prahom, prehitro obrabo, umazanijo itd.

Kje torej ameriška postelja skriva svoje prednosti?

Ohišje, imenovano box, omogoča v prvi vrsti dobro zračenje postelje, saj lahko zaradi obilice praznega vmesnega prostora med vzmetmi zrak v taki postelji zelo dobro kroži. Prednost postelje boxspring je tudi njen dizajn, saj je zunanja stran boxa običajno tapecirana s tekstilom. Na to osnovo spada zgornja vzmetnica, narejena posebej za posteljo boxspring in je običajno tapecirana z enako tekstilno prevleko. Vrhnja vzmetnica je tista, na kateri ležijo Skandinavci, Američani pa so večinoma odločajo, da je ne potrebujejo. Zaradi dvojne vzmetnice, in še tretje povrhu, je postelja boxspring tudi višja od navadne postelje, kar olajša vstajanje ter leganje vanjo. Dvojni sistem vzmeti pa seveda omogoča posebno spalno udobje. Kaj pa cena? No, prav poceni taka postelja ni, okoli 1000 evrov. Vredno pa jo je preizkusiti v kakšni dobro založeni prodajalni pohištva. Ali pač – ob prvem obisku Amerike.

Odeje in blazine

Brez dobre odeje in vzglavnika ni dobrega spanca. Tudi tega smo se naučili v hotelih, kjer je lahko na prvi pogled v sobi vse lepo in prav – noč pa pokaže, da je vzglavnik pretrd, odeja pa nesramno leze z nas, ali pa je predebela, če ne celo prekratka, skratka: pravega spanca vso noč ni bilo. Zato pa imamo vendarle vse možnosti, da si doma omislimo najnajnajprimernejšo odejo zase. Ampak – kakšna sploh je najboljša odeja?

Naš izbor je odvisen od nekaj dejavnikov – prvi med njimi naj bo potenje. Med spanjem izločimo do pol litra vode! Za tiste, ki so bolj nagnjeni k znojenju, je najboljša lahka odeja iz bombaža. Če ta ni dovolj topla, bo pernica seveda ponudila maksimalno možno toploto.

Poleg materiala in polnila nas ob nakupu iznenada presenetijo z vprašanjem o velikosti odeje. In kaj je pomembno vedeti pri tej odločitvi? Predvsem: se pokrivamo čez glavo? Bo odeja v spanec pospremila človeka, višjega od 180 cm? Potem je naš odgovor prodajalcu: 155 x 220. A svet spanja je poln skrivnosti. Se vam ponoči rad zamaši nos? To je lahko tudi posledica alergije na hišni prah. Najraje se nabira v jogiju, gotovo pa se zaleze tudi v odejo. Noben material tega ne more preprečiti. Rešitev je le v pogostem pranju: za ta namen je najboljša sintetična odeja, ki je pralna pri 60 stopinjah.

Ne pozabimo niti na to, da je zunaj zima. Zdaj je čas debelih toplih pernic. So čudovito lahke, grejejo, ne znojimo se tako obilno, če pa že, zrak skozi pernico dobro kroži ter odvaja odvečno vlago. Če pa se nam debela pernica vendarle zdi preveč obilna, je tudi volnena zelo topla. Ker izravnava toploto, je uporabna tudi poleti. Je pa nekoliko težja od pernate odeje, prav tako tudi od sintetične.

Nega posteljnih odej je pravzaprav poglavje zase. Poskušajmo raje kar poenostaviti: sintetično brez skrbi operemo v pralnem stroju, posušimo pa jo na svežem zraku. Pernico lahko peremo le, če ima naš pralni stroj zmogljivost 6-7 kg, za sušenje pa je potreben sušilnik, saj bo sicer perje ostalo grudasto zlepljeno. Seveda jih čistijo v čistilnicah. Sintetične peremo kolikor pogosto hočemo, pernate pa čistimo vsaki dve leti.

Tako. Za udobje naše postelje je poskrbljeno, celodnevno poležavanje pa luksuz, ki si ga lahko celo privoščimo – vsaj med prazniki. Kaj pa če spanec kljub vsej kakovosti naše postelje, pregrinjal in blazin noče priti? Ni ga čez objem. Predvsem pa – kdor hoče res dobro spati, potrebuje mir. Mir v okolici in mir v glavi. Če nas ponoči zbudijo nemirne in težke misli, uporabimo metodo stop. Kar na glas povejmo: Stop! To bo presekalo brbotanje misli v glavi.

Samo dober spanec nam omogoča, da se zjutraj zbudimo sveži in dobro pripravljeni na nov dan!