Nasveti

Z užitkom lažji za pet kilogramov

(jk)
17. 1. 2019, 14.11
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.11
Deli članek:

Shutterstock
Dietna prehrana

Diete, šport, odrekanje, vsi ti silni napori za lepšo postavo – odvečni kilogrami pa nočejo in nočejo izpuhteti. Če smo ob tem pogosto utrujeni ali celo kar cunjasti, naša težava niso samo odvečni kilogrami, temveč najverjetneje kar zakisanost telesa. Namesto s strogo dieto shujšajmo z dobro presnovo.

Živila se delijo na kisla in bazična. Če pojemo preveč tistih iz prve skupine (meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, kava), med razgradnjo hranilnih proteinov nastajajo kisline in preplavijo celotno telo. Takrat pravimo, da smo zakisani. Rešitev je preprosta. Dovolj je, če svoj jedilnik obogatimo z bazičnimi živili (sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki, suho sadje).

Nikakor se ni treba povsem odreči beljakovinam živalskega izvora. Priporočeno razmerje med kislimi in bazičnimi jedmi je 20 : 80. Namesto številk nam bo bolj v pomoč preprosto pravilo; zelenjave in sadja je treba pojesti štirikrat toliko kot mesa.

Za začetek smo pripravili recepte za dva dni, potem lahko tudi sami sestavljate zdrave jedilnike po prej opisanem razmerju.

Več v Zarji št.3, 15.1.2019