Nasveti

Letošnjo zimo preživimo po nordijsko

(jk)
17. 1. 2019, 14.06
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.07
Deli članek:

Poleg alpskih so tu nordijske discipline, med njimi predvsem tek na smučeh, ki ohranja telo v dobri formi ter pozitivno vpliva na duševno stanje.

Shutterstock
Tek na smučeh

Tek na smučeh postaja vse bolj priljubljen

Gre za eno najstarejših zimskih smučarskih panog na svetu, kajti že davno so si ljudje na severu Evrope privezovali na noge lesene deske. A to ne pomeni, da gre za zastarelo obliko rekreacije. V zadnjih letih postaja tek na smučeh vse bolj in bolj priljubljen. Je celo nekakšen trendovski šport, kar dokazuje precej pestra ponudba dobro urejenih tekaških prog tako pri nas kot po svetu.

 Vsakdo lahko teče na smučeh

Velika popularnost teka na smučeh je posledica tudi njegove dostopnosti. To je šport za vsakogar, ne glede na starost ali telesne predispozicije. Tehnika je dovolj preprosta, da se jo zlahka usvoji. Še posebej velja to za klasični korak – ko pa enkrat usvojimo to osnovno koordinacijo gibanja rok in nog, brez težav dodajamo nove prvine, npr. drsalno tehniko ali skate.

 Hitro učenje

Povsem drugače kot pri alpskih smučarskih panogah, kjer se napreduje počasi in po stopnjah, je pri teku na smučeh napredek veliko hitrejši. V dveh ali treh dneh bomo zagotovo usvojili osnove, pri čemer je pomoč učitelja vsekakor dobrodošla, da se ne navzamemo kakšnih napačnih navad, ki bi jih kasneje le stežka odpravili.

 Od tekača do biatlonca

Za zdaj je biatlon morda res predvsem šport, ki ga gledamo po televiziji, saj ob večini tekaških prog v naravi strelskih tarč ni videti. Gre za nekoliko ekskluzivno dejavnost, ki se jo lahko izvaja le pod okriljem kluba, njena privlačnost pa temelji na posebni kombinaciji moči, vzdržljivosti, koordinacije in zbranosti. Klubi vključujejo v trening biatlona že osemletnike, ki morajo seveda najprej usvojiti tehniko teka na smučeh, streljanje pa je nadgradnja.

 Smučarski tek je cenejši od smučanja

Smučarske in tekaške počitnice imajo kar precej različno ceno. Tek na smučeh spada med najcenejše športe, česar seveda ni mogoče reči za smučanje. Dnevna vstopnica za tekaške proge ne dosega niti polovice cene smučarskih dnevnih vozovnic, za ponazoritev pa povejmo, da niti v Švici, kjer so najdražje, vstopnice za tekaške proge ne presegajo cene 15 evrov. Tudi tekaška oprema je precej bolj preprosta in poceni od smučarske, predvsem pa manj podlega dragim modnim trendom.

 S tekom na smučeh izgubljamo odvečne zimske obloge

Tek na smučeh je izvrsten za doseganje dobre kondicije in izgubljanje odvečne teže. Čisto vsaka mišična skupina je aktivirana, zato velja tek na smučeh za skorajda idealno obliko gibanja človekovega telesa. Je tudi zelo zdrava oblika rekreiranja, kajti ne obremenjuje sklepov, poleg nog in rok pa sodelujejo tudi ramenske mišice. Tek na smučeh krepi koordinacijo naših gibov, ravnotežje, vzdržljivost ter dobro dene srcu in ožilju. Gre za zelo kompleksno aktivnost telesa, zato si lahko po dobrem treningu teka na smučeh brez slabe vesti privoščimo sladek carski praženec.

 Za očiščenje telesa in duha

Tek na smučeh je tudi ena najbolj sproščujočih zimskih športnih panog, saj se tako naše telo kot duh z gibanjem v mirnem naravnem okolju dodobra očistita in umirita. Bleščanje snežnih kristalov, mir zimskega gozda, globoko vdihavanje svežega zraka ter elegantno, ritmizirano, enakomerno gibanje po zimski pokrajini, nikjer nobene gneče, le škripanje snega pod smučmi – to je balzam za dušo in telo, ki ga ne ponuja nobena druga zimska panoga. Tek na smučeh ponuja odklop in popolno sprostitev duha.

Brez napora

Pomemben del teka na smučeh je njegova meditativna komponenta, zato je to osvobajajoč šport. A ne gre le za športno panogo kot tako – tudi vse, kar ga spremlja, je precej bolj umirjeno kot denimo smučarski svet. Ni vrst pred vlečnicami in gondolami, ni glasbe na smučiščih, ni zabav apres-ski z glasno glasbo, no, mnoge pa prepriča že samo primerjava smučarskih čevljev in čevljev za tek. Tudi vsa preostala oprema za tek na smučeh je zelo lahka in je ni težko prevažati ali prenašati. Sploh pa si lahko tekaške smuči nadenemo kadarkoli ter kjerkoli in odbrzimo po snegu.

 Užitek v spoznavanju novih krajev

Poleg športnega vidika ponuja tek na smučeh možnost spoznavanja novih krajev. V tekaških smučarskih centrih so proge speljane tako, da ponujajo lepe razglede, peljejo mimo koč z osvežitvijo, vmes pa uživamo v neokrnjeni naravi. Pojdimo na Pokljuko in smučajmo v nepreglednih gozdovih ali v Rateče in se rekreirajmo s pogledom na prelepe gore.