Nasveti

Eksotika po domače

M.O.Ž.
17. 1. 2019, 14.17
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.17
Deli članek:

Shutterstock
Juha

Za dober obrok, ki diši po eksotiki, ni treba v daljne kraje. Celo pot v kitajsko restavracijo si lahko prihranite, če si priskrbite nekaj sestavin, ki so na voljo v vseh bolje založenih trgovinah, stopite za štedilnik in segrejete vok. No, zadoščala bo tudi kakšna teflonska ponev, da bo iz nje zadišalo po azijski kuhinji.

Juha s kozicami in lignji

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Sestavine: 200 g lignjev, 250 g kozic, 300 g stebelne zelene, 2 stroka česna, nastrgana lupina limete, 6 žlic olivnega olja, ½ žličke čilija v nitkah, sol, poper, 100 ml belega vina, 750 ml čiste zelenjavne juhe (lahko iz kocke), 3 žličke škroba (npr. hitri gustin za omake).

Priprava: Lignje in kozice odmrznemo ter splaknemo z mrzlo vodo. Lignje narežemo na obročke. Zeleno očistimo in narežemo na koščke. Česen olupimo in pretlačimo. V skledi zmešamo lignje, kozice, koščke zelene in česen, dodamo nastrgano limetino lupino, olivno olje in čili. Premešamo, pokrijemo in za pol ure postavimo na hladno. Medtem segrejemo vok in v njem popražimo vse sestavine. Solimo, popramo, zalijemo z vinom, nekaj časa kuhljamo, dodamo še juho in zavremo. Nazadnje vmešamo škrob oziroma sredstvo za zgoščevanje in kuhljamo še minuto. Solimo, popramo.

Mesne kroglice v kokosovi omaki

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine: 1 stara žemlja (od prejšnjega dne), 2 čebuli, 40 g ingverja, 4 vejice peteršilja, 600 g mešanega mletega mesa, sol, poper, 1 rdeča paprika, 30 g neslanih arašidov, 3 žlice masla, 200 ml kokosovega mleka, 200 g kalčkov mungo fižola,1 žlica škroba.

Priprava: Žemljo namočimo v hladni vodi. Čebulo in ingver olupimo. Čebulo sesekljamo, ingver naribamo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Zmešamo meso, ožeto žemljo, pol čebule in ingverja ter peteršilj. Solimo, popramo in iz mešanice oblikujemo 8 kroglic. Vodo v loncu solimo in zavremo. V njej 12 minut kuhamo kroglice. Poberemo jih s penovko iz vode, odcedimo. Prihranimo 375 ml vode in jo precedimo. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na tanke trakove. Skupaj s preostalo čebulo in ingverjem, pa tudi z arašidi vse podušimo na dveh žlicah masla. Zalijemo s prihranjeno vodo in kokosovim mlekom, 3 minute kuhljamo. Vmešamo škrob, kuhljamo minuto, solimo, popramo. Na žlici vročega masla popečemo še mesne kroglice in kalčke. Postrežemo s kokosovo omako.

Mošnjički z zelenjavo iz voka

Za 4 osebe

Priprava: 45 minut

Sestavine:

Za palačinke: 50 g moke, 2 jajci, 125 ml smetane za kuhanje, sol, poper, 1 šopek drobnjaka, 3 žlice olja.

Za zelenjavo: 1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 1 šopek mlade čebule, 1 bučka, 4 stebla stebelne zelene, 2 korena, 120 g gob šitake, 1 šopek peteršilja, 3 žlice olja, 1 žlica sojine omake, 1 žlica sezamovega olja.

Priprava: Za zeliščne palačinke zmešamo moko, jajci in smetano. Dodamo sesekljan drobnjak (nekaj vejic prihranimo), sol in poper. V ponvi segrejemo olje in spečemo palačinke. Hranimo jih na toplem, najbolje na krožniku, med polami papirja za peko, v pečici. Zelenjavo očistimo in narežemo na trakove. Gobe očistimo in narežemo na rezine. Zelenjavo in gobe na hitro popečemo v voku, v katerem smo segreli olje. Začinimo s sojino omako, sezamovim oljem in sesekljanim peteršiljem. Tople palačinke napolnimo z zelenjavo in jih z drobnjakom povežemo v mošnjičke. Ponudimo tople.