Nasveti

Hladna paradižnikova juha (gaspačo)

Jana
14. 7. 2009, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hladna, pikantna in osvežujoča juha je prava poletna hrana, osveži nas in nam vzbudi tek za druge jedi.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Hlajenje: 3 ure

Sestavine: 100 g mlade čebule * 2 papriki (1 rdeča in 1 rumena) * 300 g kumar za solato * 400 g vloženih paradižnikov (pelatov) iz konzerve * 3 žlice belega balzamičnega kisa * 3 žlice olivnega olja * 125 ml bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 4 stroki česna * 2 žlici drobno sesekljanih dišavnih zeli (peteršilj, drobnjak, bazilika, timijan) * sol * poper.

Priprava: Očistimo mlado čebulo in papriki. Kumaro podolžno prerežemo in odstranimo semenje. Vso zelenjavo nato narežemo na majhne kocke. Kakih 6 žlic teh kockic prihranimo za okrasitev juhe. Preostalo narezano zelenjavo, paradižnike, olje, juho, sol, poper ter olupljen in strt česen sesekljamo v mešalniku. Primešamo sesekljane dišavne zeli. V pokriti posodi postavimo juho za najmanj 3 ure na hladno. Ko je čas, da juho ponudimo, potresemo na vsak krožnik (ali skodelico) tudi malo sesekljane zelenjave. K juhi postrežemo s svežim kruhom.

Nasvet: Hladna, pikantna in osvežujoča juha je prava poletna hrana, osveži nas in nam vzbudi tek za druge jedi. Vzamemo jo lahko tudi na piknik, in sicer kar v termovki, postrežemo pa jo v visokih kozarcih iz debelega stekla. Kruh narežemo šele, tik preden ga ponudimo.