Nasveti

Krhka pogača s češnjami

Jana
23. 6. 2010, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slastne rdeče češnje!

Za 12 kosov
Priprava: 50 minut
Pečenje: 50 minut

Sestavine: za testo: 300 g moke * 1 jajce * 150 g mrzlega masla * 100 g sladkorja * sol * moka za razvaljanje * suh grah za slepo peko; * za nadev: 600 g češenj * 350 g goste kisle smetane * 4 jajca * 140 g sladkorja * 4 žlice maka.

Priprava: Iz moke, sladkorja, soli, jajca in koščkov mrzlega masla na hitro zamesimo krhko testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v plastično vrečko in damo za 1 uro počivat v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog s premerom 35 cm. S testom obložimo dno in rob modela za pite s premerom 30 cm. Testo na dnu gosto prepikamo, da se med peko ne dviga. Prekrijemo ga s papirjem za peko, na papir pa natresemo suh grah. Tako obtežimo testo, da ostane enakomerno. Model postavimo v pečico in testo pečemo 15 minut. Medtem izkoščičimo češnje. V skledi penasto umešamo sladkor in jajca. Primešamo kislo smetano. Napol pečeno testo vzamemo iz pečice, papir in grah odstranimo. Na testo damo češnje, prelijemo jih s smetanovo kremo. Posipamo z makom in damo še za 40 minut v pečico, da se pogača zlato zapeče.

Nasvet: Krhko testo lahko razvaljamo tudi na kosu papirja za peko. Papir s testom potem preprosto položimo v pripravljeni model.