Nasveti

Zdrav piknik Vide Petrovčič

Renata Ucman
23. 6. 2010, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vida Petrovčič, odlična TV-voditeljica in novinarka, nas je navdušila s svojimi knjigami in recepti, ki ohranjajo vitkost. Prav takšen je njen piknik na domači terasi ali v naravi, ki je zanjo priložnost za užitke - in hujšanje. Zdrav pikniški obrok pripravlja iz mesa, rib, zelenjave in sadja, ki jih začini z domišljijo in dobro voljo. Posebej za Jano nam je zaupala svoje odlične recepte za porovo juho, puranje čevapčiče, nadevanega zobatca na žaru in kefirjev sladoled. In da ne bo pomote: ljubi tiste prave, nostalgične piknike, s košaro na travi, v razkošju poletne narave, pod drevesom v miru in tišini.

Vida Petrovčič, odlična TV-voditeljica in novinarka, nas je navdušila s svojimi knjigami in recepti, ki ohranjajo vitkost. Prav takšen je njen piknik na domači terasi ali v naravi, ki je zanjo priložnost za užitke – in hujšanje. Zdrav pikniški obrok pripravlja iz mesa, rib, zelenjave in sadja, ki jih začini z domišljijo in dobro voljo. Posebej za Jano nam je zaupala svoje odlične recepte za porovo juho, puranje čevapčiče, nadevanega zobatca na žaru in kefirjev sladoled. In da ne bo pomote: ljubi tiste prave, nostalgične piknike, s košaro na travi, v razkošju poletne narave, pod drevesom v miru in tišini.

 

Vida Petrovčič je prava mojstrica v tem, kako pripraviti zdrav piknik, ki ne redi in pomaga ohranjati vitkost. »Piknik je zame idealna priložnost za hujšanje. V naravi, kadar pečemo na žaru, namreč navadno jemo le meso in zelenjavo, ne pa tudi škrobnatih jedi, krompirja, testenin, riža in slaščic. Če torej želimo shujšati, se pri pikniku odrečemo le kruhu, slaščicam in pivu. Namesto piva lahko popijemo kozarec brizganca ali vode. Zdrav pikniški obrok pripravimo iz proteinov in vitaminov, torej iz mesa, rib, zelenjave in sadja. Za hujšanje je primeren tudi zato, ker hrano pripravljamo v naravi, smo na zraku in se pri kuhi veliko gibljemo, jemo pa zelo počasi. Če po peki za sabo tudi pospravimo, smo porabili vse kalorije, ki smo jih pojedli,« pravi Vida Petrovčič. Kaj vsebuje tak zdrav obrok na pikniku? »Sama na pikniku že na začetku ponudim juho, po navadi zelenjavno. Pojemo jo že na začetku peke, za malico pred glavnim obrokom. Opažam namreč, da so moški, ki pri nas doma pečejo na žaru, preveč lačni in neučakani, če morajo delati brez hrane. Zato je prav, da na začetku nekaj malega pojedo. Juho, denimo. Pri pikniku vedno pripravim veliko različnih vrst mesa, ki jih začinim z različnimi okusi. Vedno pripravim tudi ribe in veliko sveže zelenjave v različnih solatah. Škrobnati del, za tiste, ki ne hujšajo, je navadno pečen fižol – prebranec. Za poobedek ponudim veliko svežega sadja, za tiste, ki ne hujšajo, pa tudi sladoled.« Več v Jani, 8.6.2010