Nasveti

Borovničevi kolački

Jana
7. 7. 2010, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slastni gozdni sadeži.

 

Za 12 kolačkov
Priprava: 15 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 200 g borovnic * 200 g moke * 60 g finih ovsenih kosmičev * 2 žlički pecilnega praška * pol žličke jedilne sode * 2 jajci * 180 g rjavega sladkorja * 150 g zmehčanega masla * 1 vaniljev sladkor * 300 g kisle smetane * 24 papirnatih modelčkov za mafine (premer 50–55 mm).

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sestavimo po dva in dva papirnata modelčka. Borovnice preberemo, oplaknemo na cedilu in razgrnemo na papirnati brisači, da se osušijo. Moko pomešamo s kosmiči, pecilnim praškom in sodo. V skledi razžvrkljamo jajci. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, kislo smetano in zmehčano maslo. Dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Dodamo moko s kosmiči in na hitro premešamo. Nazadnje dodamo borovnice in previdno premešamo. Zmes takoj napolnimo v pripravljene modelčke. Kolačke pečemo v ogreti pečici od 20 do 25 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ponudimo jih takoj, ko so pečeni in čisto sveži.

Nasvet: Kolačke lahko spečemo tudi z zamrznjenimi ali vloženimi borovnicami. Zamrznjenih borovnic ne odtalimo, ampak jih vzamemo iz zamrzovalnika in takoj zamešamo v testo. Vložene borovnice pa odcedimo na cedilu in zamešamo v testo.