Ljudje

O materinstvu in moških

Žana Kapetanović
7. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Anja Križnik Tomažin in Sabina Kogovšek Zrnec sta slovenski promotorki globalne akcije, ki sta jo organizirala Unicef in Pampers in ki poteka pod geslom Eno pakiranje = eno cepivo, ki reši življenje. Cilj akcije je, da bi do leta 2012 v državah v razvoju izkoreninili tetanus pri materah in novorojenčkih ter priskrbeli dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva, s katerim bi zaščitili 33 milijonov žensk in njihovih novorojenčkov v 32 državah v razvoju.

Mladi mamici sta prišli sveži in lepi, in to v najbolj vročem dopoldnevu letošnjega junija. Anja Križnik Tomažin in Sabina Kogovšek Zrnec sta slovenski promotorki globalne akcije, ki sta jo organizirala Unicef in Pampers in ki poteka pod geslom Eno pakiranje = eno cepivo, ki reši življenje. Cilj akcije je, da bi do leta 2012 v državah v razvoju izkoreninili tetanus pri materah in novorojenčkih ter priskrbeli dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva, s katerim bi zaščitili 33 milijonov žensk in njihovih novorojenčkov v 32 državah v razvoju. Očitno je, da sta Anja in Sabina, sodobni, nadvse čuteči ženski in materi, resnično primerni za to, saj sta pri projektu z vsem srcem. Čeprav sta bila izhodišče našega pogovora otrok in materinstvo v Afriki in pri nas, nas je pogovor odpeljal tudi k številnim drugim temam. Če verjamete ali ne, pa sta bila največ pohval deležna njuna moža.

Biti poklicno uspešna, znana oseba, žena, mati, gospodinja, lepa in urejena, nato pa vse to nadgraditi še s kakšno dejavnostjo, kot je, denimo, promoviranje dobrodelne akcije Unicefa ... Včasih je teh vlog veliko in preveč. Kako jih zmorete?
Anja:
Jaz uživam v različnih vlogah. Všeč mi je raznolikost, usklajevanje različnih dejavnosti. Včasih je naporno, zlasti kadar se vse dogaja hkrati, a je mogoče z dobro organizacijo vse prav lepo usklajevati.
Sabina: Razmišljam podobno. Tudi ko se veliko zgrne nate, hitro ugotoviš, da se je vse zgodilo z namenom in ob pravem času. Če poslušaš sebe, se znaš prebiti skozi vse te stvari. Odkar sem mami, še bolj cenim, kar počnem, in znam to bolje usklajevati. Si odrediti čas za službo, stranske projekte, čas samo zase, z otrokom, čas z možem ... Zdi se mi, da je vse veliko bolj organizirano, četudi je včasih težko kot hudič. Vendar v tem ne vidim težav. Nasprotno, takšno življenje me celo plemeniti.
Anja: Ja, veliko bolj znaš ceniti vsak trenutek. Bolj uživaš v življenju.

Domnevam, da vaju je od vseh teh vlog najbolj zaznamovalo materinstvo?

Sabina: Seveda. Zame je to vloga, pri kateri ne vem, kdaj so bile vaje, kdaj generalka in kdaj premiera (smeh), ker se vse to dogaja hkrati. Čeprav je Leni stara že skorajda dve leti, se še vedno zalotim, da kaj delam prvič. Ni rutine, ni navajenosti, kar pa imam za nekaj zelo pozitivnega. Materinstvo je nekaj najlepšega. Z Leni sem doživela popolnost ženske.
Anja: Materinstvo me je zelo spremenilo. Mislim, da sem zaradi Lilu popolnejša. Bolj znam ceniti vse, kar se mi dogaja v življenju, moje mišljenje glede številnih stvari se je precej spremenilo. Manj se vznemirjam, kot sem se včasih, veliko več stvari je zdaj zame pomembnejših, ljudje pa pravijo, da sem se spremenila tudi na zunaj, postala bolj mila, prijaznejša (smeh). Materinstvo mi preprosto daje nekaj, česar ni mogoče opisati z besedami. Notranje si toplejši.


Več v Jani št. 27,  6.7. 2010