Nasveti

Ribezova torta s snežno kapo

Jana
6. 7. 2010, 11.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poletne sladice vabijo!

 

Za model s premerom 26 cm
Priprava: 40 minut
Hlajenje: 30 minut
Pečenje: 35 minut

Sestavine: 250 g moke * 125 g masla * 80 g sladkorja * 1 jajce * 500 g ribeza * 6 beljakov * 200 g sladkorja v prahu * 250 g mletih mandljev * maslo za model.

Priprava: Moko, sladkor, jajce in koščke mrzlega masla sesekljamo z velikim nožem, nato pa na hitro zgnetemo v testo. Testo oblikujemo v ploščat hlebček, zavijemo v folijo in damo za 30 minut počivat v hladilnik. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Namastimo model za peko pit. Ribez oplaknemo, osušimo na krpi in osmukamo jagode z vejic. Na pomokani delovni površini (še bolje pa na kosu papirja za peko) razvaljamo testo v krog, ki je nekoliko večji od modela. S testom obložimo dno in rob modela. Testo na dnu gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Model s testom postavimo za 15 minut v vročo pečico, nato ga vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 120 stopinj. Na pečeno testo v modelu porazdelimo ribezove jagode. Iz beljakov stepemo trd sneg in vanj vtepemo sladkor v prahu, da dobimo gosto, čvrsto sladko peno. Primerno trda je takrat, ko v njej ostane vidna zareza, ki jo naredimo z nožem. Snegu primešamo mandlje in ga nato namažemo na plast ribezovih jagod. Model postavimo v pečico in pečemo torto od 15 do 20 minut, da se snežna kapa zlato rumeno zapeče.