Ljudje

Kuhinja novinarke Duške Lah

Žana Kapetanović
8. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Duška Lah, novinarka RTV Slovenije, ženska, ki za TVS z veliko strasti poroča o dogodkih in ljudeh s štajerskega konca, pravzaprav ne zna živeti brez adrenalina, kakršnega prinaša dnevno poročanje za televizijo. Umiri se edino doma, v hiši, ki jo je uredila z veliko občutka, in na vrtu, iz katerega se odpira prelep pogled na planoto Dobrovlje. Tam se rojevajo tudi njene kuharske mojstrovine.

Novinarka RTV Slovenije, ženska, ki za TVS z veliko strasti poroča o dogodkih in ljudeh s štajerskega konca, pravzaprav ne zna živeti brez adrenalina, kakršnega prinaša dnevno poročanje za televizijo. Umiri se edino doma, v hiši, ki jo je uredila z veliko občutka, in na vrtu, iz katerega se odpira prelep pogled na planoto Dobrovlje. Tam se rojevajo tudi njene kuharske mojstrovine. Med našim obiskom nam je predstavila omake, ki so obvezne, kadar pri Lahovih pripravljajo jedi na žaru.

Čeprav je z vso dušo predana svojemu delu, Duška Lah z narejenim ni nikoli povsem zadovoljna, tako da na poti domov navadno razmišlja o tem, kaj bi lahko naredila še bolje. Tudi kadar kuha, teži k popolnosti, da so jedi slastne, na pogled privlačne in da je tudi miza lepo okrašena. Zelo rada moderne predmete dopolnjuje s starimi kosi, ki imajo patino, s prti, čipkami in podstavki, ki jih je dobila od svoje ali moževe mame. Tudi za hrano – čeprav je vsem v slast – je prepričana, da bi jo bilo mogoče še izboljšati. Tako jo boste vedno slišali govoriti, kako bi lahko to ali ono naredila drugače, da bi lahko dodala to ali ono, vse skupaj bolj zapekla, dolila več vode, drugače okrasila ...

Delo dopisnice ji ne dopušča, da bi kuhala vsak dan. Kot pravi, najraje gosti svoja odrasla sinova, prijatelje in sorodnike. Takrat se igra in ustvarja. Prazniki so zanjo poseben kulinarični izziv, njena dnevna soba pa polna svetlobe v objemu zelenja. Tudi kadar je sama, se potrudi, da ji je jed v užitek, prizna pa, da pogosto jé pred televizorjem. Je pač televizijski človek.
Pripravila nam je zgornjesavinjski želodec pridelovalcev, ki ga ti hranijo posebej za njeno družino. Ob mesu in siru z žara pa nam je ponudila priloge, ki so pri Lahih obvezne, kadar gori žar.
Postregla nam je s skuto in smetano s čebulo – obvezno z domačega vrta –, pri kateri nikoli ne uporabljajo škropiv, tako kot to velja tudi za rukolo in peteršilj, ki sta se na mizi znašla kot jed, pa tudi kot okras; s paradižnikom z nadevom iz sardin, masla in kuhanih jajc; z domačim korenčkom, kuhanim in zavitim v žajbljev list (z domačega vrta, znova poudari Duška) z rezino sira gavda in panceto, ki se v nekaj minutah popeče na žaru.
Še posebno okusen je bil domači piščanec na žaru, ki jih za Lahove gojijo na bližnji kmetiji, in to v prosti reji.

OBVEZNE PRILOGE K JEDEM NA ŽARU, DA GRE MESO BOLJ V SLAST

PARADIŽNIK Z NADEVOM

SKUTA Z MLADO ČEBULO

OBLEČEN KORENČEK Z ŽARA

POLETNI BISKVIT S SADJEM

Več v Jani št. 27, 6.7.2010