Nasveti

Paella

Jana
12. 7. 2010, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pisana riževa ponev je španska specialiteta.

Za 6 do 8 oseb
Priprava: 40 minut
Pečenje: 35 minut

Sestavine: Od 6 do 8 zamrznjenih velikih garnel (z glavo in oklepom) * 1 rdeča paprika * 400 g piščančjega prsnega fileja (brez kože in kosti) * 400 g svinjskega fileja * 8 žlic olivnega olja * sol * kajenski poper * 2 žlici paradižnikove mezge * 2 stroka česna * 400 g riža za rižote * žafran * 850 ml vroče perutninske juhe ali jušne osnove * 300 g luščenega graha (svežega ali zamrznjenega) * 1 limona.

Priprava: Garnele odtalimo. Medtem očistimo papriko, jo narežemo na četrtine, te pa prečno na 1 cm široke trakove. Piščančje fileje narežemo na pramene, svinjski file na enako debele rezine. V veliki ponvi (najboljša je seveda posebna ponev za paello) segrejemo 6 žlic olja in med mešanjem pražimo papriko na srednje močnem ognju 3 minute. Vzamemo jo iz ponve in prihranimo. V ponev damo meso in ga med mešanjem pražimo 5 minut. Meso solimo in začinimo s kajenskim poprom. Primešamo paradižnikovo mezgo in strta česnova stroka. Dodamo riž in vse dobro premešamo. Žafran stolčemo v možnarju, razpustimo v vroči juhi, z juho pa zalijemo riž in druge sestavine v ponvi. Premešamo in 10 minut kuhamo v pokriti ponvi. Garnele osušimo s papirnato brisačo. V drugi ponvi jih popečemo z vseh strani na 2 žlicah olivnega olja. Rižu dodamo papriko, garnele in grah. Kuhamo še 10 minut, nato odstavimo. Jed naj počiva v pokriti ponvi še 5 minut. Limono narežemo na krhlje in jo ponudimo k paelli.