Mnenja

Zaslužek

Jana
12. 7. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred kratkim sem naletela na članek, zakopan v poslovne strani časopisa Times - samo tam in nikjer drugje (8. junij 2010, str. 41). Dopuščam možnost, da sem kaj prezrla, vsekakor pa tema ni sprožila nacionalne debate. Bistvo tega članka je cinična poslovna priložnost.

Pred kratkim sem naletela na članek, zakopan v poslovne strani časopisa Times – samo tam in nikjer drugje (8. junij 2010, str. 41). Dopuščam možnost, da sem kaj prezrla, vsekakor pa tema ni sprožila nacionalne debate.
Bistvo tega članka je cinična poslovna priložnost. Pod naslovom Zelena, a strupena – nova »etična« krogla za vojsko so investitorji izvedeli, da bo britanska vojska po več kot pol stoletja dobila za svoje orožje nov, ekološko prijazen (!) dizajn nabojev.
Glavni razlog, da bo družba BAE Security Systems (katere delnice lahko s tem naznanilom samo poskočijo) razvila novo strelivo, pa leži drugje. Navajam: »Vojaško poveljstvo v Iraku in Afganistanu izraža zaskrbljenost, da standardne krogle niso dovolj smrtonosne.« Talibi, njihovi afganistanski nasprotniki, so namreč tako suhi, da navadna krogla prevečkrat kar zdrsne skoznje. Skratka, navadne koalicijske krogle povzročajo premalo smrti in premile poškodbe.
Natove vojaške sile streljajo s standardnim nabojem kalibra 5,56 mm. Tradicionalna konstrukcija take krogle je jeklena konica, svinčeno jedro in bakren ovoj. Nova krogla bo brez svinca, ampak z jeklenim jedrom, ker je po tej razlagi zastrupljanje zraka s svincem škodljiv stranski produkt streljanja. In da krogla ne bi bila prelahka, jo bodo podaljšali, kar bo izboljšalo njen domet, natančnost in moč zadetka.
Po naročilu britanskega ministrstva za obrambo (MoD) bo multinacionalka BAE izdelala milijon nabojev za testiranje, in če se bodo izkazali, bo produkcija stekla v obratu BAE v mestecu Crewe na zahodu Anglije. (To naročilo bo v kraj prineslo težko pričakovana delovna mesta. Nekoč so izdelovali vlake, potem avtomobile rolls royce in zdaj po nekaj ekskluzivnih bentleyjev, vendar se bojujejo s težkimi gospodarskimi razmerami. Vojni v Iraku in Afganistanu sta tukaj zaželena zaposlitvena priložnost. Krogle pomenijo kruh, op. p.)
Dizajn za strelivo kalibra 5,56 mm so razvili v Združenih državah v petdesetih letih in tehta pol manj kot strelivo kalibra 7,62 mm, ki se uporablja v težjem orožju, kot so mitraljezi in puške za ostrostrelce. Lažje strelivo in manjše puške omogočajo vojakom hitrejše gibanje. Krogla tega premera »povzroči največjo poškodbo, ko vstopi v cilj in se začne vrteti«, v afganistanskih razmerah, proti lahko oboroženim suhcem torej, pa ne ustreza.
Letos je MoD kupilo 400 kosov težkega strelnega orožja, ki uporablja strelivo kalibra 7,62 mm, da se bodo vojaki lahko s talibi učinkoviteje spopadli na daljavo. Podobne načrte za izboljšavo 5,56-milimetrskega naboja ima tudi Pentagon (ameriško vojno ministrstvo, op. p).
Iz članka izvemo še, da je družba BAE pred dvema letoma z MoD podpisala pogodbo, vredno dve milijardi funtov, za dobavo streliva naslednjih 15 let. Nova 5,56-milimetrska krogla je del te pogodbe. Podatek bo razveselil vsakega investitorja, ki ga zanima zanesljiv dobiček, ne izgublja pa spanca ob misli, od kod prihaja. Med največjimi delničarji v vojaški industriji so veliki investicijski skladi, s pokojninskimi vred. Precejšnja verjetnost je, da se denar iz te in podobnih pogodb zliva tudi v slovenske žepe.
Po zgornjih podatkih se pogodba za dobavo streliva izteče leta 2023. Toda britanski zunanji minister William Hague je pravkar napovedal vrnitev vojakov domov do leta 2014, ko naj bi obrambo Afganistana v celoti prevzela lokalna vojska. Od tega datuma pa do leta 2023, ko se pogodba izteče, lahko investitorji očitno računajo z naslednjim oboroženim konfliktom kje drugje na svetu.

 

 

Piše: Jana št. 27, 6.7.2010