Nasveti

Palačinke z borovnicami

Jana
12. 7. 2010, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poletna sladica z gozdnimi sadeži.

 

Za 6 palačink
Priprava: 20 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 3 jajca * 100 g moke * 2 žlici sladkorja * 2,5 dl mleka * ščepec soli * 450 g borovnic * maslo in olje za pečenje * sladkor v prahu za posipanje.

Priprava: Najprej zmešamo testo za palačinke. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Zmešamo rumenjake, moko, 1 žlico sladkorja in mleko, da dobimo gladko in tekoče testo. Testo naj počiva 30 minut, da se moka napne. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Med stepanjem vsipamo v sneg preostali sladkor in sol. Sneg previdno primešamo testu za palačinke. Preberemo borovnice in jih oplaknemo na cedilu, nato pa razgrnemo na plasti papirnatih brisač, da se osušijo. V ponvi segrejemo žličko masla in malo olja. Na razgreto maščobo zlijemo približno šestino testa in nagibamo ponev tako, da se testo porazdeli in nastane palačinka. Na srednje močnem ognju pečemo, da palačinka na spodnji strani zakrkne. Potresemo jo s šestino borovnic, ponev pa pokrijemo s pokrovom in spečemo palačinko na šibkem ognju do konca. Pečeno palačinko shranimo na toplem. Po enakem postopku spečemo še preostale palačinke. Posipamo jih s sladkorjem v prahu in ponudimo.

Nasvet: K palačinkam postrežemo stepeno sladko smetano ali vaniljev sladoled.