Nasveti

Krompirjevi žličniki

Jana
25. 10. 2010, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za 4 osebePriprava: 30 minutKuhanje: 10 minut Sestavine: 600 g krompirja * 50 g masla * 2 jajci * sol * 180 g ostre moke * maslo in drobtine za zabelo.

Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo na kocke in skuhamo v osoljenem kropu do mehkega. Odcedimo in pretlačimo s stiskalnico, da dobimo krompirjevo kašo. Takoj dodamo maslo, premešamo, nato pa pustimo, da se krompirjeva kaša ohladi. Potem dodamo jajci, sol in moko ter dobro premešamo. V široki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. Z mokro žlico zajemamo testo in polagamo v osoljeni krop žličnike. Ko priplavajo na površje, jih pustimo, da se kuhajo še minuto ali dve, nato jih s penavko poberemo in damo v ogreto, plitvo skledo. Kuhane žličnike prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Ponudimo jih za prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem, lahko pa tudi kot samostojno jed, h kateri se prilega sveža solata.

Nasvet: Žličnike kuhamo v veliki kozici vse hkrati ali pa v manjši kozici po porcijah. Kuhane žličnike v tem primeru hranimo na toplem, dokler niso vsi pripravljeni.