Priprava: Krompir olupimo, umijemo, narežemo na kocke in skuhamo v osoljenem kropu do mehkega. Odcedimo in pretlačimo s stiskalnico, da dobimo krompirjevo kašo. Takoj dodamo maslo, premešamo, nato pa pustimo, da se krompirjeva kaša ohladi. Potem dodamo jajci, sol in moko ter dobro premešamo. V široki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. Z mokro žlico zajemamo testo in polagamo v osoljeni krop žličnike. Ko priplavajo na površje, jih pustimo, da se kuhajo še minuto ali dve, nato jih s penavko poberemo in damo v ogreto, plitvo skledo. Kuhane žličnike prelijemo z na maslu prepraženimi drobtinami. Ponudimo jih za prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem, lahko pa tudi kot samostojno jed, h kateri se prilega sveža solata.
Nasvet: Žličnike kuhamo v veliki kozici vse hkrati ali pa v manjši kozici po porcijah. Kuhane žličnike v tem primeru hranimo na toplem, dokler niso vsi pripravljeni.