Nasveti

Nadevani piščanec

Jana
27. 10. 2010, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sončnična semena oplemenitijo okus nadevanega piščanca.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Pečenje: 75 minut

Sestavine: 75 g sončničnih semen * 1 velika čebula * 1 šopek peteršilja * pol šopka drobnjaka * 1 vejica žajblja * pol (neškropljene) limone * 100 g zeleninega gomolja * 1 kiselkasto jabolko * 1 konzerva koruznega zrnja (140 g) * 100 g mladega smetanovega sirčka * sol * poper * mleta sladka paprika * 1 piščanec, pripravljen za peko (1,5 kg) * osminka litra jabolčnega vina ali soka.

Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo sončnična semena, da zadišijo. Polovico semen sesekljamo. Čebulo olupimo in na tanko narežemo. Drobnjak narežemo. Žajbljeve liste in peteršilj sesekljamo. Limono umjemo pod vročo vodo in obrišemo. Iztisnemo sok in ostrgamo za pol žličke lupine. Zeleno olupimo in na grobo naribamo. Primešamo polovico limoninega soka. Jabolko narežemo na tanke krhlje, peščišče odstranimo.  Za nadev zmešamo zeleno, jabolko, peteršilj, žajbelj, drobnjak, odcejeno koruzno zrnje, sirček in vsa sončnična semena. Primešamo limonino lupinico, sol, poper in mleto sladko papriko. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Piščanca dobro oplaknemo in popivnamo do suhega. Preostanek limoninega soka pomešamo s soljo in poprom. S to mešanico natremo piščanca z zunanje in notranje strani. Piščanca polnimo s pripravljenim nadevom. Zadnjo odprtino zapremo in spnemo z zobotrebci. Piščanca položimo s prsno stranjo navzdol v pekač. Pečemo pri 200 stopinjah 75 minut. Po 30 minutah piščanca obrnemo, v pekač pa prilijemo jabolčnik. Med peko piščanca večkrat polijemo s sokom, ki se nabira v pekaču.

Nasvet: K tako pripravljenemu piščancu postrežemo krompirjev pire in svežo zeleno solato.