Mnenja

Solastništvo

Jana
27. 10. 2010, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

S sestro sva solastnici podedovanega stanovanja, vsaka ima polovično lastništvo. Obe imava vsaka svoje stanovanje in do zdaj sva podedovano oddajali in sočasno prodajali, vendar v zadnjem letu ni bilo veliko povpraševanja.

Janin finančni kotiček
Svetuje: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

 

Solastništvo

S sestro sva solastnici podedovanega stanovanja, vsaka ima polovično lastništvo. Obe imava vsaka svoje stanovanje in do zdaj sva podedovano oddajali in sočasno prodajali, vendar v zadnjem letu ni bilo veliko povpraševanja. Nedavno pa me je sestra prosila, ali me lahko izplača, saj bi želela postati lastnica celotnega stanovanja. Ponudila mi je precej nizko vsoto, v katero ne mislim privoliti, a sprašujem se, zakaj bi sploh prodajala svoj delež, ker denarja niti ne potrebujem oziroma se bojim, da bi ga zapravila, če bi me sestra izplačala. Ali mi lahko poveste, kaj naj naredim z 80.000 evri, če me bo izplačala, in kako naj ohranjam njihovo vrednost, da ne bom na koncu brez lastniškega deleža in brez denarja? Ali je zame boljše, da ohranim solastništvo, pobiram najemnino in skupaj čakamo na prodajo? Zdaj namreč vrednosti stanovanj spet naraščajo.

 

Spoštovana bralka, ste se pred zanimivo dilemo. Če bi se obrnili na strokovnjaka za nepremičnine, bi verjetno dobili enostranski pogled nanjo. Jaz bom poskusil dodati še kakšen pogled več. Osebno menim, da je naš nepremičninski trg zdaj zelo podoben trgu nepremičnin v Španiji. Večina nepremičnin je bila zgrajena s posojili in z namenom, da se ob hitri prodaji nepremičnin posojilo odplača in zraven dobro zasluži. A tudi v naše kraje je vstopila recesija in prodaja nepremičnin se je ustavila. Investitorji nepremičninam pozneje niso bili pripravljeni znižati cen kljub drugačnemu pričakovanju kupcev in položaj je postal resen. Tako danes investitorji dolgujejo denar bankam, te pa zaradi umetne ohranitve gradbenega sektorja namesto izterjav dolgove reprogramirajo. Takšne razmere pa ne morejo dolgo trajati. Pričakujem, da bomo še kar nekaj časa v finančni krizi in da se bo razvila v drugi krak črke W. Torej bodo banke v prihodnje nadvse potrebovale denar, ki ga bodo morale nekako dobiti od svojih dolžnikov – lahko tudi z zaplembo nepremičnin in njihovo prodajo na licitacijah, kar bo cene nepremičnin na trgu končno približalo realnim vrednostim. Osebno zato menim, da je ugoden čas za prodajalce nepremičnine za nekaj časa minil in da se prihodnosti lahko veliko bolj veselijo kupci. Kako torej ravnati? Z vidika gradnje premoženja je denar smiselno naložiti v megatrende. Tako ste lahko recimo z investiranimi 35 ameriškimi dolarji v letu 1970 in sledenju štirim megatrendom svoje premoženje povečali na 100.000 ameriških dolarjev! To pa pomeni več kot 23-odstotni povprečni letni donos. Tudi danes smo v surovinskem megatrendu, ki se ga mnogi niti ne zavedajo in ga žal tudi ne izkoriščajo. Druga možnost pa je, da vztrajate kot solastnica stanovanja, ki vam lahko nekaj doda tudi k boljši pokojnini. A do tam je še dolga pot, na kateri se bodo znašli davek na nepremičnine, boj za najemnike, boj z najemniki, boj s solastnico, vzdrževanje nepremičnine ... in še in še. Skratka, vaša odločitev mora temeljiti na upoštevanju globalnih finančnih razmer, vašega osebnega finančnega položaja in vaših finančnih in življenjskih ciljev v prihodnje. Pri tem pa je pred očmi dobro imeti dejstvo, da je v krizi zmagovalec tisti, ki ima v rokah denar z realno vrednostjo. To pa sta trenutno zlato in srebro.  

 

Nasveti so informativni. Z njimi vas želimo napeljati do razmišljanja, odločiti pa se morate sami. Samo vi se lahko odločite, katera naložba je za vas najboljša, vsaka vaša odločitev pa bo vaš denar izpostavila nekemu tveganju. Prav tako vam svetujemo, da posredovane informacije pred vlaganjem denarja še enkrat preverite, saj se lahko v času od objave kaj spremeni.


Jana št.24, 15.6.2010