Nasveti

Nadležne glive

Milka Krapež
28. 10. 2010, 17.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kandida (Candida albicans) je gliva kvasovka, ki živi v našem telesu tako kot mnogi drugi mikroorganizmi (bakterije, virusi). Če so ti mikroorganizmi v ravnovesju, je človek zdrav, presnova in prebava ter tudi druge telesne funkcije potekajo brez težav. Ko pa se ravnovesje poruši, se takoj začnejo težave.

Marija je imela skoraj eno leto težave z želodcem. Peklo jo je, napihovalo, prepričana je bila, da ima tako imenovan gastroezofagealni refluks (GERB), tako je menil tudi njen zdravnik. Zdravila, ki ji jih je predpisal, je vestno jemala, a njenih težav ni bilo konec. Bila je na vseh možnih preiskavah, vendar nobena ni pokazala, da bi bilo kaj narobe. Nazadnje pa je eden od zdravnikov mimogrede navrgel, da ima morda kandido. Prav je imel.

Kandida (Candida albicans) je gliva kvasovka, ki živi v našem telesu tako kot mnogi drugi mikroorganizmi (bakterije, virusi). Če so ti mikroorganizmi v ravnovesju, je človek zdrav, presnova in prebava ter tudi druge telesne funkcije potekajo brez težav. Ko pa se ravnovesje poruši, se takoj začnejo težave. Kadar se kandida preveč razmnoži, se lahko težave pojavijo kjerkoli v telesu. Pri Mariji se je čezmerno razmnožila v prebavilih. Zdravniki okužbo dostikrat težko prepoznajo, saj so njeni znaki zelo podobni mnogim drugim, tudi zelo hudim boleznim. Na kandido lahko pomislite, če ste zelo utrujeni, če imate  občutek, da vam je nekdo ožel možgane in ne morete niti misliti več, če ste na vsem lepem depresivni, se ne morete koncentrirati, vas mučijo glavoboli, imate težave s kožo (izpuščaje, razjede na nogah in dlaneh, zadebeljene nohte, če vas srbi v dimljah), če ste zaprti, vas boli trebuh, imate drisko, vas napenja, če imate težave s spolnimi organi, z mišicami (zatekanje, bolečine v sklepih, pekoči občutek, mišično oslabelost), tudi težave z dihanjem, z ušesi, vse to je lahko povezano s pretirano razmnoženo glivo kandido. Statistika pravi, da imajo ženske pogosteje te težave kot moški, vendar pa jih imajo večinoma kar vsi in tudi v vsaki starosti.
Zdravila, predvsem antibiotiki. Največkrat je vzrok za namnožitev kandide v telesu jemanje antibiotikov. Ti namreč uničijo vse bakterije, tudi tiste, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Ker ravnovesja ni več, je nenadoma spuščena zapornica za razmnoževanje glivic. Zato vam bo zdravnik, ko vam bo predpiše antibiotik, svetoval, da pojeste več jogurta. Jogurt namreč vsebuje nekaj »dobrih« bakterij, ki bodo razmnoževanje gliv preprečile oziroma zadržale. Hkrati pa nam to ponovno pove, da se z antibiotiki ni šaliti, da jih ne smemo jemati kar tako, preventivno, da ne bi zboleli. Takšna »preventiva« nam lahko povzroči precej preglavic.
Za nekaj časa pozabite na sladice! Tudi kadar je imunski sistem oslabljen zaradi stresa, na primer, se lahko začno glive nenadzorovano razmnoževati. K temu prispevajo tudi nekatera zdravila, na primer kortikosteroidi, kontracepcijske tabletke, pa sladkor, ki izjemno dobro vpliva na glive: pospešuje njihovo razmnoževanje. Videti je, kot bi se glive hranile s sladkorjem. Ljudje, ki imajo težave s kandido, bodo tudi čutili povečano potrebo po sladkorju. Vendar pa z uživanjem več sladkih jedi svojih težav ne bodo zmanjšali. Ravno nasprotno, povečali jih bodo.
Glive, ki se čezmerno razmnožijo, delajo težave zaradi toksinov, ki jih sproščajo. Ti toksini uničujejo imunski sistem, kar bolnika zapelje v začaran krog. Zaradi vse bolj onemogočene telesne sposobnosti za boj z glivo se ta vse bolj razmnožuje ter povzroča večje in večje težave, če je ne ustavimo. Nič čudnega ni, da zdravniki pomislijo na najhujše, na najbolj ogrožajoče bolezni. Če bolnik potem poje tudi več sladkih jedi, se stanje samo slabša. Ko je imunski sistem načet, nastanejo težave v dihalih, prebavilih in drugih sistemih v telesu. Človek se počuti vse slabše, vse bolj je utrujen. Prav ta nenavadna utrujenost, ki bolnika spremlja od trenutka, ko vstane iz postelje (pa najraje ne bi), do tedaj, ko spet leže vanjo (pade kot ubit), je najbolj tipičen znak, da se je po telesu razpasla kandida. Človek lahko postane nenadoma občutljiv na kakšno hrano, tudi na vonj. Veliko jih pomisli, da so pač nenadoma postali na nekaj alergični.
Zdravljenje z dieto. Zgodb ljudi, ki so pozdravili okužbo s kandido oziroma pretirano razmnoženo kandido, je ogromno. Predvsem so polne epizod o neuspelem zdravljenju, saj zdravniki večinoma pomislijo na vse druge možne bolezni. Zgodi se celo, da na kandido sploh nikoli ne pomislijo. Zato je pametno, da če prepoznate te znake, sami poveste zdravniku, kaj menite, da se dogaja. Mnogo ljudi je, na primer, prav v obdobju, ki prihaja, nenehno prehlajenih, en nahod sledi drugemu, so občutljivi na vsako vreme, v posteljo jih položi vsaka sapica.
Marija je za zdravljenje kandidaze (kakor se imenuje pretirana naseljenost s kandido) dobila zdravila. Poleg zdravil ji je zdravnik priporočil dieto. Izogibati se je morala vsej hrani, ki bi lahko spodbujala razmnoževanje kandide. Ko se kandida razmnoži v črevesju, povzroči, da se hrana ne more več povsem presnoviti, ampak se odplavlja neprebavljena naprej po črevesju. Ker hrana ni ustrezno presnovljena, človeku skoraj vse, kar zaužije, povzroča težave. Ker pa slabo presnovljene snovi ne dajo vseh hranil, ki jih telo potrebuje, celice v telesu ne dobijo dovolj hrane, zato ste utrujeni. Drugače povedano, kandida povzroči, da tudi če jeste dobro in zdravo, vaše telo strada ter slabi. Hkrati se v črevesju kopiči neprebavljena hrana, ki sprošča strupe, kar prav tako povzroča težave.
Zato je pri zdravljenju treba najprej ustaviti razmnoževanje gliv, potem pa poskrbeti še za to, da telo dobi vsa potrebna hranila in da z zaužito hrano ne spodbujamo nadaljnjega razmnoževanja kandide. Dieta je stroga in jo je treba dosledno upoštevati, vendar je tudi uspešna. Kot rečeno, izogibati se je treba sladkorju (tudi medu) in sladkim jedem (ne pozabite, tudi v sadju je veliko sladkorja, zato ga, žal, med zdravljenjem ni priporočljivo jesti; zraven sodi tudi suho sadje), vsem jedem, ki so narejene s kvasom (kruh, pecivo, tudi pivo), jedem iz bele moke, gobam iz očitnega razloga (sodijo med glive), pa alkoholnim pijačam, kisu in vsem jedem, ki so narejene s kisom. Namesto kisa si lahko privoščite limonin sok.  
Marsikdo bo rekel, saj potem nam pa na jedilniku sploh nič več ne ostane. Mesojedci se bodo razveselili podatka, da so beljakovine priporočljive, vendar ne, če so mlečnega izvora. Od mlečnih jedi je najbolje uživati samo redke, fermentirane (siri, na primer, vsebujejo plesni, ki tudi spodbujajo razmnoževanje gliv), jogurte z mlečnimi bakterijami, kefir in sirotko. Sicer pa je priporočljivo jesti meso in zelenjavo, ki naj bo surova. Čeprav strokovnjaki med odsvetujejo, je priporočljivo uživati propolis. Malo težko ga pogoltnemo, ker ima zelo izrazit okus. Raztopiti ge je treba v vodi (na kocki sladkorja ne bo tako učinkovit) in tekočino popiti. Seveda je najbolje, če zaužijemo čiste kapljice propolisa. Ta namreč vsebuje celo vrsto snovi, ki izjemno učinkovito uničujejo glive in druge mikroorganizme.