Nasveti

Rižota z bučo

Jana
16. 11. 2010, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za rižoto izberemo katerokoli jedilno bučo, razen hokaido.

Za 3 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 220 g riža za rižote (okrogla zrna) * 300 g očiščenega bučnega mesa * 1 velika čebula * 1,5 dl belega vina * 1 liter bistre zelenjavne juhe iz kocke * 1 čili * 1 žlica masla * 3 žlice olivnega olja * 2 žlici sveže naribanega parmezana * 1 dl sladke smetane * sol * poper * majaron * timijan * bučno olje za končni dodatek.

Priprava: Najprej pripravimo bučo. Očiščeno meso buče narežemo na kockice. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.  Segrejemo 2 žlici olivnega olja in svetlo prepražimo polovico sesekljane čebule, da postekleni. Dodamo bučo in očiščen, na drobno sesekljan čili. Premešamo in še nekoliko popražimo. Zalijemo z 1 dl belega vina in 1,5 dl zelenjavne juhe. Dodamo majaron in timijan (če uporabljamo suhe dišavne zeli, po pol žličke od vsake). Na šibkem ognju naj buča vre 10 minut. Pustimo, da počaka. Preostalo juho segrejemo. V kozici segrejemo 1 žlico olivnega olja in na šibkem ognju počasi pražimo preostalo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, premešamo in prepražimo, da se zrnca namastijo. Zalijemo s preostalim belim vinom in kuhamo, da tekočina povre. Riž naj se kuha na šibkem ognju, med kuhanjem pa mu postopoma prilivamo vročo juho. Vsakokrat potem dobro premešamo. Novo zajemalko juhe prilijemo, ko riž v kozici vsrka vso tekočino. Po 17 do 18 minutah je riž že toliko kuhan, da lahko končamo rižoto. Rižu dodamo kuhano bučo, zalijemo s sladko smetano in potresemo s parmezanom. Dobro premešamo. Solimo in popramo. Rižota naj stoji v pokriti kozici še nekaj minut. Nato jo pokapljamo z bučnim oljem in ponudimo.

Nasvet: Za rižoto vzamemo katero od jedilnih buč, manj primerna je le buča hokaido.