Nasveti

Golaž iz svinjine in buče

Jana
16. 11. 2010, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prava jesenska poslastica

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 1 ura

Sestavine: 300 g čebule * 800 g svinjine * 6 žlic olja * sol * poper * 40 g rozin * 1 paličica cimeta * 2 žlici svežega timijana * čili v prahu * 1 dl belega vina * 300 ml bistre zelenjavne juhe iz kocke * 300 g buče hokaido * 4 žlice kisle smetane * od 1 do 2 žlički moke.

Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V kozici z debelim dnom segrejemo 2 žlici olja. Meso narežemo na kocke in v dveh porcijah rjavo popečemo na olju. Solimo, popramo, vzamemo iz kozice in prihranimo. V kozico damo še 2 žlici olja in čebulo. Med mešanjem pražimo, da čebula postekleni. Dodamo meso, rozine, cimet in timijan. Potresemo s čilijem, premešamo in zalijemo z vinom. Kuhamo, da vino nekoliko povre. Nato prilijemo juho. Kozico pokrijemo in dušimo jed na šibkem ognju 1 uro. Vmes nekajkrat premešamo. Bučo prerežemo in očistimo vlaken ter semen. Nato narežemo bučno meso najprej na krhlje, nato pa na 1,5 cm velike kocke. Po 40 minutah dodamo bučo v kozico, kjer dušimo meso. Golaž kuhamo potem še 20 minut. Primešamo kislo smetano: če želimo zgostiti omako, razmešamo v smetani od 1 do 2 žlički moke. Pustimo, da vse skupaj prevre. Po okusu še začinimo, potresemo s timijanovimi lističi in ponudimo s svežim kruhom.