Ljudje

Brez GSO

Renata Ucman
16. 11. 2010, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V tistih evropskih državah, kjer potrošniki to glasno zahtevajo, proizvajalci že nekaj let povsem prostovoljno označujejo izdelke, ki ne vsebujejo GSO. Najbolj v Angliji, Avstriji, Nemčiji in Franciji. Trgovci so zaradi dobre prodaje od dobaviteljev prisiljeni zahtevati tovrstna potrdila. Dobri zgledi iz tujine so prepričali tudi že nekatere v Sloveniji! Kako bi to pri nas nasploh lahko uredili? O tem smo povprašali tri sogovornike.

V tistih evropskih državah, kjer potrošniki to glasno zahtevajo, proizvajalci že nekaj let povsem prostovoljno označujejo izdelke, ki ne vsebujejo GSO. Najbolj v Angliji, Avstriji, Nemčiji in Franciji. Trgovci so zaradi dobre prodaje od dobaviteljev prisiljeni zahtevati tovrstna potrdila. Dobri zgledi iz tujine so prepričali tudi že nekatere v Sloveniji! Kako bi to pri nas nasploh lahko uredili? O tem smo povprašali tri sogovornike. Sam Osmanchevich, lastnik Čokoladnice Rajska ptica: Kar kupec zahteva, to dobi! »Še pred petimi leti sem živel in posloval v Angliji in že tam smo vse naše izdelke s čokolado označevali, da ne vsebujejo GSO. Ker sem osebno zelo proti gensko spremenjenim sestavinam, sem že pred desetimi leti zahteval od dobaviteljev tovrstna potrdila in tudi da jih sami dobijo od kmetov. V Angliji čedalje več proizvajalcev prostovoljno označuje svoje izdelke, da ne vsebujejo GSO, z napisom GMO FREE. Angleži so se navadili, da v trgovinah iščejo izdelke s tako oznako. Tam ljudje veliko bolj kot v Sloveniji prebirajo deklaracije na izdelkih. Tudi na vratih restavracije smo imeli napisano, da hrana pri nas ne vsebuje GSO. Ko sem prišel v Slovenijo, so mi svetovali, kaj je treba po zakonu napisati na deklaracijo. Nihče pa mi ni predlagal, naj napišemo, da naši izdelki ne vsebujejo GSO. V naši čokoladnici so vsi izdelki brez gensko spremenjenih sestavin, zato sem jih začel označevati sam. Za uvožen kakav od proizvajalca dobimo dokazila, da je bil pridelan brez GSO. Enako zahtevamo od dobaviteljev in proizvajalcev za sojin lecitin. Večina soje, ki ni gensko spremenjena, prihaja iz Azije in Južne Amerike, v Ameriki naravne skoraj ni več. Vsa ta potrdila je mogoče dobiti, če jih trgovec zahteva, je pa prostovoljno označevanje zagotovo koristno in kupcu dopušča možnost izbire. Žal mi je, da v Sloveniji ni več bio jajc in bio mesa, v Angliji ga je mogoče kupiti v čisto vsakem supermarketu. V naši čokoladnici smo edini proizvajali bio čokolado, a smo to opustili, ker nismo dobili primernega distributerja. Kupec bo od trgovcev in posredno dobaviteljev vedno dobil tisto, kar bo zahteval. To angleški kupci, ki so ozaveščeni, dobro vedo in zato zahtevajo zdravo in varno hrano, hkrati pa zelo podpirajo označevanje hrane s semaforjem.«      Več v Jani, 16.11.2010