Zgodbe

Zdravilna aloja

Jana
17. 11. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Alojo so stari Egipčani imenovali rastlina nesmrtnosti, strokovnjaki pa jo imenujejo zdravnik enaindvajsetega stoletja. napitek iz aloje, medu in malo žganja, ki izboljšuje imunski sistem, si lahko pripravimo sami.

Stari Egipčani so jo uporabljali štiri tisoč let pred našim štetjem in jo imenovali rastlina nesmrtnosti, Američani in Rusi jo cenijo, ker nevtralizira posledice škodljivega sevanja, in zaradi tega uporabljajo na številnih onkoloških klinikah kot dopolnilo terapije s sevanjem, na Japonskem velja za kraljevo rastlino, saj vsebuje več kot dvesto dvajset biološko aktivnih snovi (vitamine, encime, proteine, aminokisline in polisaharide), strokovnjaki in znanstveniki pa jo imenujejo zdravnik enaindvajsetega stoletja, ker je dokazana njena izredna zdravilnost pri resnih in težko ozdravljivih boleznih. A gospa Clavdia Ruzzier Černe aloje ni spoznala ob premagovanju težke bolezni, Hodgkinovega limfoma, ampak pozneje: odkar jo uporablja, je zdrava! 

Z možem zadnja štiri leta redno pijeva napitek iz aloje zaradi odpornosti, saj pomaga krepiti imunski sistem, ima pa še druge koristne in zdravilne učinke. Začela sva verjeti v alojo in lahko rečem, da mi to potrjujejo tudi ljudje, ki si delajo napitek iz aloje, medu in malo žganja ter povedo, da se odlično počutijo.« Gospa Clavdia ve, kaj govori, in dobro pozna alojo, saj imajo v domači vrtnariji okoli štiri tisoč zrelih, torej uporabnih rastlin. A seveda ne kar tako in na pamet, saj bi množico drugih sredozemskih rastlin v podnebju primorskega Parecaga gojila in prodajala z lahkoto – ne, prepričala ju je knjiga Raka lahko ozdravimo brazilskega patra Romana Zaga, njegovi recepti, ki jima krepijo zdravje, ljudje, ki jo uživajo, in zdravilni učinki, ki jih ob uživanju prepoznava pri sebi.
Sprva le okrasna rastlina
Tudi gospa Clavdia je namreč bila rakava bolnica, doletel jo je Hodkingov limfom. Bilo je zelo hudo, bolezen precej napredovana, posledica kemoterapij in obsevanja pa, da se je njen imunski sistem dobesedno sesul, posledično so njeno oslabelo telo napadale vse mogoče bolezni, prehladi, gripe, viroze. »A takrat, med boleznijo, še nisem bila tako ozaveščena, da bi alojo pila resno,« se spominja. Življenje ji je pokazalo, da je treba obrniti nov list in živeti drugače. »Uporabljala sem vse mogoče kupljene prehranske dodatke, a sem vse opustila, ko sem spoznala, kako zelo mi pomaga pitje aloje.« Seveda so imeli alojo v domači vrtnariji sprva kot okrasno rastlino in samo nekaj sadik, ko pa se ji je po pogovorih z ljudmi začelo svitati, da ji rastlina lahko pomaga tudi do zdravja, je začela nabirati informacije in prebrala veliko literature. »Od nekdaj imam rada naravne stvari, ko pa sem se izobrazila o zdravilnih učinkih aloje, sem vedela, da lahko za svoje zdravje veliko naredim sama – in to je zelo pomembno: ker ni umetnih dodatkov, ker s svojimi rokami nekaj ustvarim, ker mi ta zavest, da si pomagam sama, pomaga tudi pri počutju. Sem pač poizkusila, ker je bilo pri hiši nekaj rastlin,« razlaga radovedne začetke raziskovanja zdravilnosti aloje, »pa tudi vedno bolj ozaveščeni ljudje so me začeli spraševati, ali imamo alojo in ali je biološko pridelana.«
Vzgoja ni zahtevna
Prelomnica v njej se je torej zgodila ob branju knjige brazilskega patra Romana Zage, ki je zbiral stare recepte in napisal delo Raka lahko ozdravimo. »V Sloveniji ga je prebralo ogromno ljudi, in čeprav je slovenski prevod žal pošel, smo se ljudje naučili o aloji ne le to, da lahko pozdravi raka, ampak se  tudi poučili o vseh čudovitih lastnostih te zdravilne rastline.« Aloja vsebuje veliko snovi, ki jih potrebujemo za zdravje, a zelo pomembno je, opozarja Claudia, da je rastlina dovolj stara (vsaj dve leti in pol!), da ima pravšnje liste. »Tisti s hujšimi obolenji prisegajo na pet let staro rastlino, vse pa morajo biti biološko gojene, brez škropiv in umetnih gnojil.« Vzgajamo jih lahko tudi doma, saj niso zahtevne in so same po sebi zelo zdrave.

 

več v Jani št.46

 

Tekst: Miša Čermak, foto: Iztok Dimc