Alter

Mantre so zdravilo za dušo!

Jure Aleksič
28. 10. 2019, 22.00
Posodobljeno: 31. 10. 2019, 09.33
Deli članek:

Poznavalci moderne spiritualne glasbe vsi po vrsti zastrižejo z ušesi, ko slišijo njuno ime. Med navdušenci nad njima so tudi dalajlama, Eckhart Tolle, motivacijski guru Tony Robbins in Cher. Tudi poslušalci v Ljubljani so ob njunem koncertu tako onemeli, da so med premori kmalu nehali ploskati, da ne bi kvarili svete tišine, v katero so bili popeljani. »Ni besed, kakšen večer je to bil!« je naslednji dan dahnila kolegica, katere mnenje o teh rečeh izjemno cenim. »Iz Cankarjevega doma smo odšli domov tako veseli in pomirjeni, da se zlepa ne spomnim česa podobnega. Glasba je prav res njun tempelj in počutila sem se presneto hvaležna, da sta mi dovolila za nekaj ur stopiti vanj.«

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Deva Premal in Miten, legendi spiritualne glasbe.

Po pričevanjih mnogih poslušalcev je vajina glasba dejansko neke vrste zdravilo za dušo. Kako vse skupaj pravzaprav deluje?

Deva: Mantre so zvočno zdravilo, ki so ga odkrili starodavni orientalski modreci. Z znanstveno natančnostjo so jih razvili z namenom, da nam odstranijo energijske blokade iz telesa in/ali življenja. Sanskrt, jezik manter, je sveti jezik, iz katerega so se razvili številni današnji jeziki sveta. Gre za prvinski, na energiji temelječ jezik, ki ga razumejo naše celice.

Miten: Ključno je, da se ta glasba porodi iz tišine. In da to tišino ponese tudi v poslušalca. Ne gre za tišino, kakršna vlada na pokopališčih. Gre za zelo sproščeno, a hkrati pozorno tišino, ki poslušalca navdihne, da se najprej spoprijatelji z resničnostjo in potem še s sabo.

Deva: Gre za zelo živo in naravno tišino, ki je še toliko bolj dobrodošla, ker jo skupaj dosežemo na tako prijeten način. Že pet minut petja manter te lahko pripelje v ta notranji prostor.

Beseda prem, ki dopolnjuje Devino ime, v sanskrtu pomeni ljubezen, kajne?

Deva: Tako je. Vendar za razliko od besede ljubezen ni samo simbol, temveč osnovna kozmična vibracija ljubezni. Zato ima petje v sanskrtu tak zdravilen vpliv tudi na živali – ali pa recimo na avtistične otroke, za katere pogosto igrava. Tudi oni še kako razumejo ta jezik. Tudi njih mantre popeljejo v prostor prej neslutenega miru in radosti. Kar se mi zdi najboljši možni dokaz, da ne gre za učinek placeba.

Miten: Kot rečeno, gre za znanost. Starodavni indijski modreci rišiji so eksperimentirali z učinki zvoka na telo in dušo. Menda ne bo nihče oporekal, da različni zvoki na nas različno vplivajo? Samo pomislite, kako drugače se nam odzove telo, ko sliši policijsko sireno ali otroški smeh! No, rišiji so podrobno razdelali zaporedja zvokov in število ponovitev, ki imajo na nas najbolj zdravilen vpliv. 108 ponovitev je recimo tako močno vodilo zato, da lahko mantre odprejo in napolnijo z energijo 108 t. i. nadijev, torej energijskih kanalov v našem telesu.

V zahodnjaškem jeziku bi lahko rekli, da prave zvočne vibracije stimulirajo različne dele telesa – recimo različne žleze, ki začnejo pod tem vplivom izločati drugačne hormone kot prej, kajne?

Deva: Drži, za tem stoji cel znanstveni kanon, ki vključuje tako somatsko kot vegetativno živčevje. Mantranje pomiri celoten živčni sistem in pomaga, da se nam iz telesa izloči stres. Vemo pa, da je velika večina današnjih bolezni povezana z njim. Zato sva se že zdavnaj nehala čuditi vsem poročilom najinih poslušalcev, kako jim je odleglo zaradi te ali one zdravstvene tegobe. 

Več v reviji Zarja Jana, št. 44, 29. 10. 2019