Alter

Sporočila, skrita v sanjah

jk
9. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Sanjske podobe so zelo koristne, saj nam lahko prinašajo nove ideje in pomagajo pri reševanju življenjskih izzivov. Raziskali smo, zakaj je dobro sanjati in kaj nam sporočajo nekatere pogoste sanje.

Zarja Jana
Sanje

Pomembne odločitve najprej prespimo

Menjava službe – da ali ne? Kam na oddih? Kako prenoviti stanovanje? Na tovrstna vprašanja nam lahko pomagajo odgovoriti tudi sanje. Težave in izzive, na katere naletimo v življenju, raje prespimo, preden sprejmemo dokončno odločitev. Morda nam bodo sanje namignile najboljšo rešitev. Raziskave namreč kažejo, da nam vsaj slaba desetina sanj prinaša kreativne odgovore na vprašanja, ki nas morijo čez dan.

Geniji s pomočjo sanj

Kadar so možgani spočiti, se hitreje in lažje učimo in tudi več pridobljenega znanja nam ostane. Študija je dokazala, da je bilo učenje najuspešnejše pri tistih, ki so se po učni uri prepustili sanjarjenju, saj to sprošča naše sive celice, ki tako vsrkajo več znanja, predvsem pa bolje ločijo pomembno od nepomembnega.

Okrepimo si zdravje s spancem

V fazi globokega spanja se v organizmu sprošča rastni hormon, ki je odgovoren za regeneracijo telesa. Med spanjem se rane hitreje celijo, nastajajo pa tudi nove živčne celice. Sanje prav tako zmanjšujejo stres, s tem pa preprečujejo kopičenje negativnih misli. Prav z njihovo pomočjo ohranjamo zdravo notranje ravnovesje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 6., 6. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!