Jejmo sezonsko

V boju s holesterolom in debelostjo pomagajo tudi sladki sadeži

Maja Kopriva
20. 1. 2024, 20.15
Posodobljeno: 20. 1. 2024, 20.46
Deli članek:

Zima je sezona mandarin. To je priljubljeno sadje prijetnega vonja in izvrstnega okusa, zato mnogi zelo radi posežejo po njih. In prav je tako.

Dreamstime
Mandarine pojejte skupaj z belo skorjico. Čeprav je to sadje samo po sebi bogato s flavonoidi, je njihova največja koncentracija prav v beli skorji, ki jo na sadežu pusti zunanja skorja.

Ena mandarina, ki ima okoli 110 gramov, vsebuje 32 miligramov vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne količine. Veliko raziskav pa je pokazalo povezavo med povečanim uživanjem vitamina C in zmanjšano pojavnostjo nekaterih vrst raka. Poleg tega so mandarine bogate z vitaminom A in folno kislino. Vitamin C je izjemno pomemben za sintezo kolagena in elastina v našem telesu. To sta beljakovini, ki tvorita našo kožo, mišice in druga vezna tkiva. Znano pa je tudi, da je ta vitamin močan antioksidant, ki nas ščiti pred različnimi boleznimi.

Znižujejo slab holesterol

Ena majhna mandarina vsebuje 50 kalorij, zato je odlično dietno živilo. Sestavlja jo 85 odstotkov vode, ki prečisti telo toksinov in izboljša presnovo. Mandarine so odlična malica, ker ne vsebujejo maščob, holesterola, natrija in kalorij. Njihova sestava je podobna pomaranči: bogate so z vitaminoma C in A, folno kislino in kalijem, v sledovih pa tudi z vitaminom B, kalcijem, magnezijem, cinkom, bakrom in železom. Znanstveniki z univerze v Ontariu so ugotovili, da mandarina vsebuje hranljivo snov, ki preprečuje debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in aterosklerozo (kopičenje holesterola v krvi). Predvsem zavira bolezni, ki lahko povzročijo srčno ali možgansko kap. Časopis Diabetes pa poroča o raziskavah, ki so pokazale, da mandarine (predvsem njihovi olupki) vsebujejo hranila, ki učinkovito znižujejo slab holesterol.

Izboljšajo razpoloženje

Verjeli ali ne, mandarine lahko izboljšajo razpoloženje, trdijo strokovnjaki s klinike Mayo. Vonj mandarine pomaga pri stresu, depresiji in tesnobi. Če imate slab dan in se želite sprostiti, poskusite z eteričnim oljem mandarine.

Dreamstime
Verjeli ali ne, mandarine lahko izboljšajo razpoloženje, trdijo strokovnjaki s klinike Mayo.

Težje so boljše

Ko kupujete mandarine, izbirajte težje, saj vsebujejo več vode in soka. Da ne bi izgubile pomembnih hranil, jih ne hranite na neposredni svetlobi. Pojejte jih v enem tednu od dneva nakupa.