Zdravje

Sadež, s katerim lahko dobro obnovite celo telo

Maja Kopriva
14. 1. 2024, 14.59
Deli članek:

Papaja se na naših trgovskih policah sicer pojavlja že kar nekaj let, a še zmeraj velja za precej neznan in eksotičen sadež na evropskih tleh, kjer je njen nakup prej izjema kot pravilo.

Dreamstime
Papaja je nepogrešljiva pri hujšanju, sodeluje pa tudi pri nastajanju prebavnih encimov.

Kljub temu, da se za nakup papaje po navadi odločimo precej bolj iz radovednosti kot zato, ker bi si je resnično želeli, naj  vam povemo, da gre za vrsto sadja, ki vsebuje vse elemente, ki so potrebni za delovanje in obnovo našega telesa. V njej najdemo veliko kalija, kalcija, magnezija, pa tudi železa in beta karotena, vitamina C in vitaminov skupine B. Sadež prepoznamo po jajčasti obliki in zeleno rumeni koži. A ko jo prerežemo, nas pričaka meso oranžne barve, sladkastega in sočnega okusa ter pečke, ki niso užitne.

Krepi mišice, ubija črevesne parazite

V papaji najdemo tako imenovan papain, encim, ki razgrajuje beljakovine in skrbi za njihovo hitrejšo prebavo ter presnovo. Prav tako krepi telesne sluznice, čisti sečne poti, krepi mišice in pomaga do boljšega počutja. Papain razgrajuje tudi maščobe, zato je uživanje papaje nepogrešljivo pri hujšanju. Prav tako sodeluje pri nastajanju prebavnih encimov. Največ ga je v nezrelih plodovih, semenih in listih. Dokazano ubija črevesne parazite, zato domačini po obroku pogosto prežvečijo še kakšno seme ali list. Strokovnjaki so potrdili tudi, da uživanje ugodno vpliva na delovanje trebušne slinavke.

Pomoč pri zaprtju

Papaja bo odlična izbira pri težavah z zaprtjem. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin, prav tako ne smemo pozabiti na papain. Raziskovalci so potrdili, da naj bi imeli ljudje, ki dnevno uživajo sadež, manj prebavnih težav in simptomov, kot so zgaga, prekomerni vetrovi, zaprtje in napihnjenost.

Moč antioksidantov

V papaji najdemo tudi veliko antioksidantov. Nutricisti so potrdili, da papaja vsebuje več karotenoidov kot paradižnik in korenje. Karotenoidi so izjemno pomembni za naše zdravje, saj preprečujejo številne bolezni, varujejo zdravje oči, kože ter preprečujejo oksidativni stres in številne oblike raka.

dreamstime
Drevo papaje izjemno hitro raste, zdravilno učinkovino papain pa najdemo tudi v listih in semenih, ki jih uporabljajo pri zaustavljanju driske.