Športni pripomočki

Rahlo potenje je znak, da je bilo ogrevanja dovolj

Mare Koren
13. 1. 2024, 15.40
Deli članek:

Palica je odličen pripomoček, s katerim se lahko dobro ogrejemo. Če nimate druge, lahko za palico uporabite kar ročaj metle.

dreamstime
Počepe delamo 10- do 12-krat, v dveh serijah.

Z ogrevanjem postopoma pripravimo telo na delovanje mišičnega, srčno-žilnega, dihalnega in živčnega sistema. Mišice postanejo prožnejše, bolje prekrvljene in manj toge, zato zmanjšamo tveganje za poškodbe. Na aktivnost pripravimo tudi možgane in misli usmerimo k ciljem. Ogrevanje tako poveča učinkovitost vadbe. Optimalno trajanje ogrevanja je običajno med 10 in 15 minut. Vaje moramo izvajati premišljeno, brez pretiravanja. Ko se telo začne rahlo potiti, smo ogreti.

Zamahi iz priročenja v vzročenje

Stojimo v širini bokov, kolena so rahlo pokrčena, v priročenju držimo palico širše od ramen. Z izdihom naredimo zamah do vzročenja (dvignemo roke nad glavo) in na vdih počasi vrnemo v začetni položaj. Pri tem pazimo, da rebra ostajajo »zaprta« in da so roke iztegnjene. Ponovimo 10- do 12-krat v dveh serijah.

dreamstime
Optimalno trajanje ogrevanja je običajno med 10 in 15 minut.

Izmenični odkloni

Stojimo v širini bokov, palico držimo v vzročenju v širini ramen. V tem položaju vdihnemo in z izdihom odklonimo trup (se nagnemo na stran). Pazimo, da gibanje delamo s trupom, ne z rokami. Imejte občutek, kot da palico ves čas rahlo vlečete narazen. Vajo ponovimo šestkrat na vsako stran v dveh serijah.

Počepi s palico na hrbtu

Stojimo malenkost širše od bokov, stopala so obrnjena rahlo navzven. Palico držimo na zgornjem delu hrbta. Na vdih se spustimo v počep in z izdihom aktiviramo zunanji rob stopal ter se dvignemo do začetnega položaja. Pazimo na pravilno izvedbo: kolena ostanejo v smeri stopal, hrbet je poravnan, zadnjica potuje nazaj, stopala so ves čas v stiku s podlago. Vajo izvedemo 10- do 12-krat v dveh serijah.

Razteg v predklon z oporo na palici

Stojimo v širini bokov, z rokami se opiramo na zgornji del palice, ki je meter pred nami. Vdihnemo in se z izdihom počasi spustimo v predklon, roke se iztegnejo. V spodnjem položaju vdihnemo in se z izdihom počasi vrnemo v začetni položaj prek zlaganja hrbtenice – vretence na vretence. To ponovimo osemkrat v dveh serijah.