Preventiva

Bodite pozorni na znake, ki kažejo na bolezen te moške spolne žleze

Maja Kopriva
13. 1. 2024, 11.10
Deli članek:

Vsak moški lahko z zdravim načinom življenja, opazovanjem svojega telesa, predvsem pa z rednimi pregledi pri zdravniku poskrbi, da prepreči bolezni prostate.

Dreamstime
Prostatitis je boleča oteklina prostate, ki se kaže z bolečinami v presredku in spodnjem delu trebuha.

Prostata je moška spolna žleza, ki dozori v puberteti. Njena naloga je predvsem ohranjanje vitalnosti in gibljivosti semenčic, saj prispeva do tretjino izločkov semenski tekočini. Največ svojega poslanstva opravi do 40. leta, nato pa začne njeno delo počasi usihati. Da nekaj ni v redu, velja pomisliti, če zaznate nenavadno draženje v predelu prostate. To je lahko pogosto tiščanje na vodo, nenavadno močan pritisk na vodo ali pa pekoče uriniranje. Naslednji svarilni znak je tako imenovana zapora, denimo tanek curek seča, dolgo praznjenje mehurja, kapljanje seča in popolna zapora iztoka seča. Težave s prostato se pogosto prepletajo, odvisno tudi od tega, koliko je bolezen že napredovala. Do 50. leta se običajno razvijeta prostatitis ter skleroza notranjega izhoda mehurja, kasneje pa sta pogostejša benigna hiperplazija prostate in rak prostate. Zdravnika lahko zaprosite za vprašalnik, iz katerega bo poleg simptomov razvidna tudi kakovost vašega življenja in bodo nakazane smernice zdravljenja.

Prostatitis

Je boleča oteklina prostate, ki se kaže z bolečinami v presredku in spodnjem delu trebuha, še posebno pa z znaki draženja in zapore seča. Zdraviti se je treba z antibiotiki in ostati pri tem dosleden. Ponavljajoč se prostatitis namreč lahko povzroča motnje erekcije, včasih ejakulacije, zmanjša pa tudi plodnost, saj poslabša gibljivost semenčic.

Dreamstime
Na vašem jedilniku naj bo čim več grenivk, zelenega čaja in mandljev.

Skleroza vratu izhoda mehurja

Zoženje prostate oziroma prehoda iz mehurja proti sečnici povzroči težavno odvajanje seča, ki zaradi tega zastaja v mehurju. Težave pri uriniranju so pogoste kot pri povečani prostati. Vzrok bolezni je povečana napetost gladkih mišic, ki prepletajo žlezo in so kar naprej skrčene, pri praznjenju mehurja pa se ne sprostijo. To lahko povzroči tudi motnjo v prekrvitvi žleze, zato se kasneje lahko razraste tkivo, ki bolezen še poslabša. Zdraviti se je treba z zdravili, ki sprostijo aktivnost gladkih mišic, morebitno vezivno tkivo pa odstrani le kirurški nož.

Benigna hiperplazija prostate

Po 50. letu je to najpogostejša bolezen prostate, ki nastane zaradi razraščanja žleznega tkiva v notranjem delu žleze, kar ovira pretok seča iz mehurja. Moški občuti, da ne zmore povsem izprazniti mehurja, začetni curek urina pa je tanek. K sreči gre za bolezen, ki zelo počasi napreduje, pravzaprav je pri 50-letnikih le 25-odstotna verjetnost, da bodo zaradi bolezni sploh potrebovali zdravljenje. A če so znaki bolezni že tu, je treba ukrepati! Nekoč je moškega pozdravila le operacija, danes pa so na voljo učinkovita zdravila, ki zmanjšajo velikost žleze, zdravijo težave pri uriniranju in zmanjšajo verjetnost zapletov.

Profimedia
Nekoč je moškega pozdravila le operacija, danes pa so na voljo učinkovita zdravila, ki zmanjšajo velikost žleze.

Hrana, ki ščiti prostato

Na vašem jedilniku naj bo čim več pektina iz grenivk, antioksidanta EGCG iz zelenega čaja, vitamina E iz mandljev, izoflavonov, ki jih najdete v soji, sulforafana iz brokolija, maščobnih kislin omega 3 iz lososa in drugih rib, predvsem pa selena iz brazilskih oreščkov in belih rib, pa tudi iz ješprenja in pšenične moke. Preverite, ali imate dovolj vitamina D, ki bo dobro del tudi vašim kostem. Zlasti v zimskih mesecih, ko pogosto soncu niste izpostavljeni niti 10 minut na dan, je dobro uživati prehranske dodatke s tem vitaminom.