Kako preprečiti neprijeten vonj?

Neprijeten vonj je pogost spremljevalec sesanja vašega stanovanja

M.K.
14. 1. 2024, 10.43
Deli članek:

Januar od nas zahteva kar nekaj dela. Po okrasitvi stanovanja nas čaka čiščenje, da bomo lahko spet ujeli svoj stari ritem. Ste pa kdaj opazili, da iz sesalnika prihaja neprijeten vonj? Kaj storiti, da bi to preprečili?

profimedia
S sesanjem zagotovite svojemu domu čistočo in svežino.

Težko si zamislimo čiščenje doma brez sesalnika, saj je postal skoraj nepogrešljiv pripomoček vsakega gospodinjstva, čeprav tudi metla še kako zmeraj pride prav. A sesanje je veliko bolj priročno, saj z enkratnim opravilom hitreje očistimo umazanijo. Pogosta uporaba pa terja svoj davek. V vrečki se kopiči veliko umazanije, ki je vir neprijetnih vonjav, ki se med sesanjem sproščajo v zrak. Kaj narediti, da bi to preprečili?

Moč eteričnih olj

Poleg redne in sprotne čistoče sesalnika ter menjave vrečk za sesanje lahko poskrbite, da boste med sesanjem tudi odišavili in hkrati dezinficirali okolico. V veliko pomoč so vam v tem primeru lahko eterična olja. Eno takšnih je denimo eterično olje čajevca, ki naravno dezinficira, odpravlja neprijetne vonjave iz vrečke sesalnika in hkrati hitro odpravi z mikrobi. Najbolje bo, če boste nekaj kapljic olja nakapljali na kosem vate, na drugega pa nekaj kapljic eteričnega olja cimeta, klinčkov, pomaranče ali limone. Kosma nato položite v vrečko sesalnika. Vata s čajevcem bo hitro uničila mikrobe, cimet pa bo prijetno odišavil prostor.

Profimedia
Tudi sesanje se priporoča vsaj enkrat na teden. Če imate otroke in hišne ljubljenčke, sesajte vsak dan.

Soda bikarbona

Nedvomno je soda bikarbona tudi v januarskem času še kako nepogrešljiva sestavina pri pripravi kolačev, biskvitov in drugega peciva, nikar pa ne pozabimo, da je ob vsem tem tudi nepogrešljiva pri čiščenju doma. Žlico sode bikarbone stresite v vrečko sesalnika. Ta bo nase hitro vezala neprijetne vonjave in vlago ter tako poskrbela, da bo neprijeten vonj ostal ujet v vrečki.

Sivkini cvetovi

Če želite izboljšati vonj preproge in sesalnika, po preprogi posujte posušene cvetove sivke, ki jih nežno pomanite med prsti. Tako boste aktivirali eterično olje, ki bo v prvi vrsti nežno odišavilo preprogo, prav tako pa cev sesalnika in vrečko. Iz sesalnika se bo namesto neprijetnega vonja začel širiti prijeten vonj.

Dreamstime
Nekaj kapljic čajevca bo nevtraliziralo neprijetne vonjave in dezinficiralo zrak.