Kraljica Margrethe II

Danska kraljica danes zapušča prestol, nasledil jo bo princ Frederik

S.Š.
14. 1. 2024, 10.28
Deli članek:

Za mnoge na Danskem je kraljica Margrethe II edini monarh, ki so ga kdaj poznali. A v nedeljo, ko bo vladavino predal sinu Frederiku, se bo začelo novo obdobje.

instagram
Kraljica Margrethe II

83-letna kraljica, trenutno tudi edina vladajoča kraljica na svetu, je na silvestrovo oznanila, da se ji po 52 letih izteka mandat. Margrethe je dejala, da je razmišljala o tem, ali bi bil zdaj primeren čas za prenos odgovornosti na naslednjo generacijo po nedavni operaciji, in se odločila, da je temu res tako.

Skromna slovesnost

Pomembna sprememba na Danskem bo veliko bolj skromna slovesnost v primerjavi z globalnim spektaklom in sijajem majskega kronanja kralja Karla III. Čeprav je danska monarhija ena najstarejših v Evropi, tradicionalnega obreda kronanja ni. Zato ni pričakovati prisotnosti svetovnih voditeljev in dostojanstvenikov.

Danska je ustavna monarhija in člani kraljeve družine imajo poleg podpisovanja vsakega novega zakona pomembno, a simbolično veleposlaniško vlogo. Formalna pooblastila imajo izvoljeni parlament in njegova vlada s sedežem v palači Christiansborg v središču prestolnice Kopenhagen.