Brez nepotrebnega zapravljanja

Znebite se kilogramov na cenovno razumen način, vsak evro šteje

Maja Kopriva
14. 1. 2024, 13.50
Deli članek:

Si želite, da bi bili bogatejši in vitkejši? Potem je pred vami idealna in še poceni dieta, ki vas bo pripeljala do vitke linije hitreje kakor najdražji meniji.

Dreamstime
Pri tej dieti je velik poudarek na rastlinski hrani, saj najbolje zapolni želodec.

Pravilo diete je preprosto: jesti morate obilo zelenjave in sadja, veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic in več olivnega olja. Pri mesu bodite skromni. Porcij vam ni treba meriti in se odpovedovati hrani, osredotočite se raje na veselje ob tanjšanju pasu in debeljenju denarnice!

Preproste in poceni večerje

Dieta, ki pravzaprav spominja na mediteransko, poudarja zdrave večerje. Skuhate jih lahko po lastnem okusu oziroma domišljiji, pomembno je le, da pri receptih upoštevate, da zajamete približno dve skodelici zelenjave, sto gramov žit ali stročnic in žlico olivnega olja. Vse skupaj vas bo stalo kvečjemu evro na porcijo. Recepti, ki jih lahko sestavite iz testenin, riža, kuskusa, krompirja ter poljubne, katerekoli zelenjave, so sila preprosti. Če vam od večerje kaj ostane, nikar ne zavrzite, temveč shranite za kosilo naslednjega dne.

Dreamstime
Ob zdravi hrani se boste počutili veliko bolje.

Kaj pa beljakovine?

Povprečna ženska potrebuje 46 gramov beljakovin na dan, da bi ohranila trdno zdravje in bi lahko neovirano hujšala. Večina žensk pa zaužije 70 gramov beljakovin, kar je preveč. Mesu se lahko torej mirno delno odpoveste, namesto njega pa si na krožnik naložite več rastlinske hrane. Tako boste hrano, ki ni zdrava za srce, avtomatično zamenjali za bolj zdravo. Pa še denarce boste prihranili.

Druge prednosti rastlinske hrane

Pri tej dieti je velik poudarek na rastlinski hrani, saj najbolje zapolni želodec in vsebuje največ vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih hranil, ki pomagajo shujšati. Olivno olje denimo dvigne raven serotonina, hormona sreče, ki pomirja in podaljša občutek sitosti. Če želite shujšati, zaužijte več olivnega olja, vsaj žlico na dan.

dreamstime
Ne zanemarite telesno aktivnost, rekreacija je lahko tudi zabavna.

Več zdrave hrane za manj denarja

Zamrznjena hrana se ne more pokvariti, in ugotovili so, da vsebuje celo več hranilnih snovi v primerjavi s svežo hrano, ki je več dni poležavala naokoli. Ne mečite hrane proč; vaše babice bi rekle, da delate največji greh, obenem pa še razmetavate z denarjem. Izberite dva dneva v tednu, ko boste jedli ostanke, denimo hrano prejšnjega dne. V mesecu dni lahko prihranite do 60 evrov. Varčujte tudi pri omakah; ko kuhate mesno omako, denimo za testenine, uporabite le polovico količine mesa in ga nadomestite z vloženim fižolom oziroma grahom, ki ga dodate na koncu kuhanja. Saj veste, manj mesa, več zelenjave, za več zdravja in vitkejši pas!