Urejeni in negovani

Nohti lahko zelo veliko povedo o vašem zdravju

MK
20. 1. 2024, 16.01
Deli članek:

Lepi in urejeni nohti na človeku odsevajo skrb in urejenost. Velikokrat sodimo človekove navade ravno po nohtih. Če so ti urejeni, je torej tudi človek urejen.

dreamstime
Če imate premalo ščitničnega hormona, je lahko to vzrok, da so vaši nohti zelo občutljivi in se počasi obnavljajo.

A žal ni vedno tako, včasih nam lahko sporočajo tudi, da z našim zdravjem nekaj ni v redu. Nohti so pomemben kazalec zdravstvenega stanja. Težave z ledvicami, sklepi ali srcem se lahko razkrijejo ravno na naših nohtih.

Krhki in tanki nohti

Pogosto se zgodi, da s konico prsta udarimo ob neko površino, ob tem pa se nam zlomi noht. A pozor! Če se vam nohti lomijo tudi ob najbolj nežnih dotikih, je to znak, da nekaj ni v redu. Verjetno imate težave s ščitnico. Če imate premalo ščitničnega hormona, je lahko to vzrok, da so vaši nohti zelo občutljivi in se počasi obnavljajo. Če imate takšne težave in vam nohti nikakor ne rastejo, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno terapijo.

dreamstime
Pred spanjem na konice prstov dobro vtrimo kremo za obnohtno kožico.

Luknjice na nohtih

Luknjice na površini nohtov se pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki imajo težave s sklepi. Pojavljajo se tudi pri tistih, ki trpijo za luskavico. Kar 40 tisoč ljudi v Sloveniji trpi za to kronično boleznijo kože. Kljub današnjemu medicinskemu napredku dokončna ozdravitev luskavice za zdaj še ni mogoča, zato jo lahko le zdravimo in do neke stopnje preprečujemo. Zdravljenje luskavice mora biti vedno prilagojeno vsakemu posamezniku.

Temne proge na nohtih

Če temnih prog na nohtih niste dobili zaradi udarca, obstaja možnost, da gre za vrsto kožnega raka, imenovanega melanom. To je ena najnevarnejših oblik kožnega raka, zato je takojšen obisk zdravnika nujen. V takšnem primeru nohtov ne lakirajte in se primerno zaščitite pred soncem.

Dreamstime
Luknjice na površini nohtov se pogosto pojavljajo pri ljudeh, ki imajo težave s sklepi.

Ukrivljeni nohti

Če se vam nohti ukrivljajo navzdol, konice prstov pa imate odebeljene, je to znak težav z ledvicami, črevesjem, žilami in osrčjem. Lahko gre tudi za resno obolenje dihal. Če zrak ostane ujet v pljučih, zaradi slabega pretoka kisik ne doseže okončin. Zato prsti nabreknejo, nohti pa se ukrivijo navzdol. V vsakem primeru priporočamo obisk zdravnika.