Za zdravo ogrodje

Če vas večkrat boli rama, se morate zaščititi pred poškodbami in bolečinami

MK
14. 1. 2024, 16.15
Deli članek:

Ali ste vedeli, da ramena omogočajo največjo gibljivost telesa v vse smeri in pod največjim kotom? Pa veste tudi, kako zaščititi ramenski obroč pred raznimi poškodbami?

Dreamstime
Izmed vseh so najpomembnejše mišice rame rotatorne manšete.

Za igralce tenisa in gimnastičarje so bolečine v rami nekaj vsakdanjega, vendar lahko zelo boleč izpah rame utrpimo tudi ob vsakdanjem pospravljanju ali dvigovanju otroka. Rama je sestavljena iz kosti in hrustančne površine, sklep pa tvorijo lopatica, nadlahtnica in ključnica. Ortopedi pravijo, da je rama sestavljena iz treh podsklepov, ki morajo delovati zelo usklajeno, če se želimo zjutraj pretegniti brez težav. Prvi je sklep med glavo nadlahtnice in lopatice, sledi sklep med akromialnim odrastkom lopatice in končnim delom ključnice ter sklep med prsnim košem in lopatico.

Mišice igrajo pomembno vlogo

Tako kot druge sklepe tudi ramo tvorijo sklepna ovojnica z vezmi in mišice, ki se na kostne površine priraščajo s kitami. Izmed vseh so najpomembnejše mišice rotatorne manšete. Gre za skupino štirih, razmeroma majhnih mišic, katerih kite se zlivajo in skupaj naraščajo na sprednjo, zgornjo in zadnjo površino nadlahtnice. Omeniti pa je treba še velike mišice, ki omogočajo pomikanje lopatice po prsnem košu med izvajanjem gibov v ramenu, ter potem še veliko deltoidno mišico ter veliko prsno mišico, ki je pomembna zlasti pri gibih notranjega zasuka.

Poškodba mišice rotatorne manšete

V mišicah se z leti začnejo postopno razvijati degenerativne spremembe, posledično se vse manj raztegnejo, to pa lahko že pri manjših poškodbah privede do njihovega raztrganja. To spodbujajo še dedna nagnjenost, preobremenjevanje ramena in enkratna preobremenitev po kakšni poškodbi. Da so se poškodovale kite, čutimo po bolečini v rami, ki izžareva v zgornjo tretjino nadlahtnice in je izrazitejša ponoči, po stopnjevani bolečini ob vsaki obremenitvi ramena, po zmanjšani gibljivosti ramena, manjši moči odročitve roke v ramenu. Ortoped nam bo svetoval artroskopsko operacijo s prišitjem raztrganih kit, zdravljenje s protibolečinskimi obsevanji in terapevtskimi vajami, zdravljenje s kortikosteroidi in v redkih primerih operacijo z vstavitvijo umetnega sklepa.

Kako zaščitimo rame

Ne le pri igranju golfa, ampak tudi pri vsakdanjem delu je obremenitev ramenskega sklepa velika. Bolečino sprožijo predvsem ponavljajoči se gibi in delo nad višino ramen. Izogibajmo se sunkovitim gibom, še posebno pri dvigovanju težjih bremen. Še preden se pojavijo težave, in celo ob bolečini, pa je priporočljivo izvajati vaje, s katerimi želimo predvsem ohraniti gibljivost ramenskega sklepa, ki se vse prehitro zmanjša.