požrešna lava

VIDEO: Lava iz razpoke ob mestu Grindavik pogoltnila hišo

U.C.
14. 1. 2024, 17.11
Posodobljeno: 14. 1. 2024, 18.29
Deli članek:

Na Islandskem polotoku Reykjaness je lava dosegla mesto Grindavik, ki so ga pred izbruhom vulkana k sreči pravočasno evakuirali. Lava se je razlila po mestnih ulicah in zajela del hiše, ki je zagorela. Hiša je bila sicer prazna že pred evakuacijo.

Weather/meteo world
Vulkan golta vse pred sabo.

Potresna dejavnost na območju delujočega Islandskega vulkana se je z noči na nedeljo okrepila in 4000 prebivalcev bližnjega Grindavika so okoli 4. ure zjutraj evakuirali na varno. Prav tako so evakuirali hotel ob bližnjem svetovno znanem kopališču s termalno vodo Blaa lonid (Modra laguna).

Okoli 8. ure se je začel izbruh, ki je le nekaj južneje od kraja prvega izbruha na polotoku Reykjanes, ki je območje prizadel 18. decembra decembra lani, je sporočil islandski meteorološki urad.

Gradvik je bil pred večino lave zaščiten z obrambnim zidom, ki so ga gradili zadnjih nekaj tednov. Na obeh straneh nasipa, se je ob izbruhu v zemlji odprla razpoka, je pojasnil islandski meteorološki urad. Nekaj lave je zaobšlo varovalno pregrado in se razlilo po naselju. V svojem ognjenem toku je lava pogoltnila hišo.

Islandska premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da so "razmere grozljive". "Strašljivo je videti, kako blizu Grindaviku je izbruh," je dodala.

Grindavik leži kakih 40 kilometrov jugozahodno od prestolnice Reykjavik. V prejšnjem izbruhu ga lava ni dosegla, je pa že takrat večina prebivalcev zapustila domove in se ni več vrnila.

Že v sredo se je pripetila tragedija, ko je 51-letni delavec popravljal razpoko na vrtu, tla pod njim pa so nenadoma popustila in izginil je v globini. Intenzivno iskanje so v petek prekinili, ker je bilo območje zaradi vulkanske aktivnosti prenevarno.

Islandski predsednik Gudni Johannesson je na omrežju X zagotovil, da življenja niso ogrožena, je pa lahko tamkajšnja infrastruktura. Letalske povezave za zdaj sicer niso ogrožene.

Oblasti pa pozorno spremljajo geotermalno elektrarno Svartsengi, ki oskrbuje 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes z elektriko in vodo. Delavci že od novembra gradijo zid za zaščito tega objekta.