Uspeh zagotovljen

Ob treningu je prehrana še toliko bolj pomembna

M. K.
16. 12. 2023, 18.05
Deli članek:

Ustrezna prehrana po vadbi je odločilna za njen uspeh – ne glede na to, ali poskušate pridobiti več mišic ali želite le ostati v dobri kondiciji.

dreamstime
Stavite na dobre ogljikove hidrate iz polnozrnatih izdelkov.

Samo s športom ne boste dosegli svojih ciljev, saj gresta prehrana in vadba z roko v roki. Vaše mišice so v osnovi iz beljakovin, ali natančneje povedano, iz njihovih najmanjših delcev, aminokislin. Telo iz prehranskih beljakovin ustvarja telesu lastno beljakovino, ki jo nato uporabi za tvorbo novih mišic. Beljakovine po vadbi poskrbijo tudi za regeneracijo. Po vadbi zato popijte beljakovinski napitek ali pa pojejte nekaj žlic zrnate skute. Približno dve uri po vadbi naj sledi primeren obrok iz beljakovin (puran, piščanec, jajca) in kompleksnih ogljikovih hidratov (naravni riž, sladki krompir, kvinoja).

dreamstime
Po vadbi popijte beljakovinski napitek ali pa pojejte nekaj žlic zrnate skute.

Ne izogibajte se ogljikovim hidratom

Diete z malo ogljikovimi hidrati so zelo priljubljene, vendar dolgoročno ne bodo pripomogle k lepi postavi. Če vašemu telesu primanjkuje glukoze (najmanjši delček ogljikovih hidratov), si potrebno energijo vzame iz mišic in to lahko postane usodno. Stavite raje na dobre ogljikove hidrate iz polnozrnatih izdelkov, stročnic in sladkega krompirja. Poleg tega ta živila vsebujejo veliko vlaknin. Te so nujne za proteinsko biosintezo, za spreminjanje telesu tujih v telesu lastne beljakovine.

Ne posegajte po »lahkih« izdelkih

Taki izdelki nimajo nič skupnega z zdravo prehrano. Prehranska industrija namreč uporabi kar nekaj trikov, da ne trpi okus izdelka. Dobro preberite seznam sestavin: namesto sladkorja in maščobe boste na njem našli veliko dodatkov, arom in sladil. Če že, raje posezite po običajnih izdelkih.

Stradanje po vadbi – nikar

Zapomnite si, da se kilogrami topijo le ob negativni energijski bilanci. Se pravi, da porabite več kalorij kot jih zaužijete. Poleg tega pred očmi ne imejte le izgorevanja maščob, temveč tudi gradnjo novega mišičevja. Mišice namreč kalorije porabljajo tudi v času mirovanja. Telo za gradnjo mišic potrebuje hranila, predvsem pa kakovostne beljakovine iz rib, mesa, jajc ali tofuja.