Vaje za sprostitev

Zadihajmo s polnimi pljuči

Mare Koren
7. 5. 2023, 06.33
Posodobljeno: 7. 5. 2023, 08.30
Deli članek:

Z vsakim vdihom zraka napolnimo telo s čisto življenjsko močjo. Zato je pravilno dihanje še kako pomembno.

Profimedia
dihanje

Zdi se kot najlažja stvar na svetu: vdih, izdih, vdih … zakaj bi torej sploh pisali o dihanju? Predvsem zato, ker lahko prispeva tudi k boljšemu počutju. Ko nas preplavi sveža količina zraka, se sprostijo mišice, izboljša se delovanje vseh organov, počutimo se bolj sproščene, sveže in to se kaže tudi navzven. A kaj, ko v vsakdanjem življenju ne dihamo pravilno, tako kot bi morali: namesto globokih vdihov, s prepono, dihamo plitvo in pri tem zrak zajemamo s premikanjem ramen. Poleg tega tudi stres, jeza, strah in druga negativna čustva slabo vplivajo na dihanje in izrivajo zrak iz telesa. S tem izgubljamo vitalnost in moč, drža se nam povesi, v trebušnem predelu lahko celo začutimo bolečine. Na srečo lahko dihanje poživimo z nekaj preprostimi vajami ter si tako povrnemo tudi notranje ravnovesje in energijo za življenje.

Mimogrede se napolnite z vitalnostjo

Ste že navsezgodaj zjutraj utrujeni? Dihalne vaje, pri katerih se raztezate navzgor, vam bodo pomagale pri prebujanju. Začnete lahko takole: v udobnih oblačilih stojte zravnano, noge imejte v rahlem razkoraku in trdno na tleh. Vdihnite skozi nos. Z rahlo pokrčenimi koleni spustite zgornji del telesa v predklon, kot bi hoteli s tal pobrati žogo. Nato se eksplozivno dvignite, roke iztegnite proti nebu in izdihnite skozi usta. Oči naj bodo zaprte, da boste lažje začutili, kako vas zrak poživlja. 

Zoper bolečine v križu

Zrak potuje po vsem telesu in pri tem pomaga omiliti bolečine. Če vas boli v križu in ste slabo gibljivi v hrbtenici, naredite takole. Glejte naprej. Stojte vzravnano, roke sklenite pred sabo v višini ramen (tako da se s prsti rahlo dotikate). Izdihnite. Zgornji del telesa zasukajte desno in zadržite dih. Z naslednjim izdihom spet poravnajte telo. Zatem vajo ponovite še na levo stran.

Osvobodite se notranjega pritiska

Je vaš dom zdaj poln stresa in frustracij? Naslednja vaja jih bo odpihnila. Stojte zravnano, vdihnite, dvignite roko, jo pokrčite v komolcu in potegnite nazaj. Izdihnite, roko silovito stegnite naprej. Enako ponovite še z drugo roko.

Hitra sprostitev

Bi se radi na hitro zbrali in osvobodili glavo črnih misli? Uspelo vam bo s pravilnim dihanjem. Predstavljajte si, da se pred vami dviga prijetna aroma, ki boža vašo dušo. Čim več je poskusite posrkati v nosnice. Ko izdihnete, pa si predstavljajte, da vaše telo zapušča vse, kar vas obremenjuje in teži. Praktična pomoč, kadar vam vsakodnevne skrbi zrastejo čez glavo!

Zoper stres

Stojte zravnano, vdihnite, dvignite roko, jo pokrčite v komolcu in potegnite nazaj. Izdihnite, roko silovito stegnite naprej. Enako ponovite še z drugo roko.