Uporabno

Kava nas reši vonja po čebuli in česnu

Mare Koren
6. 5. 2023, 20.32
Deli članek:

V dnevih, ko jutra preživljamo doma, nam možnosti in razlogov za pitje kave ne zmanjka. Nedvomno si je brez nje težko predstavljati jutro, a kava ima lahko tudi druge pomembne vloge v vašem vsakdanu.

Dreamstime
Kava kot poživilo, a tudi ko piling.

Pri kavi je pač tako, da si nekateri brez nje težko predstavljajo jutro, kaj šele dan, spet drugi pa niti pomislijo ne nanjo. In prav je tako, saj so okusi različni. Ti se razlikujejo sicer že med pivci kave, samo poglejmo, koliko variacij na temo kave obstaja. S sladkorjem, brez, z mlekom, brez, kapučino, bela kava, espreso, late machiatto, s hladnim mlekom in še bi lahko naštevali. A kot že omenjeno, kava ponuja tudi druge možnosti uporabe.

Svežina soli

Sol se, če jo imamo predolgo shranjeno, zaradi vlage zelo rada sprime. Odlična možnost, kako to preprečiti, je, da v del nogavice ali v bombažni mošnjiček nasujete nekaj zmlete kave. Ta bo namreč absorbirala vlago, vaša sol pa bo tako ostala še naprej primerno suha in obstojna. Trik s kavo uporabite tudi v predalu z  začimbami, da se začimbe ne navzamejo vonjev ostalih sosed v predalu, preprečili pa boste tudi sprijemanje.

Neprijeten vonj rok

Jutro se je odlično začelo, s skodelico kave. Nato pa ste se lotili dnevnih opravkov in počasi je nastopil čas za kuhanje kosila. Seveda ni dobrega kosila brez čebule in česna, čas je primeren tudi za peko na žaru in odlične ribe. Toda vse naštete sestavine na dlaneh kar nekaj časa pustijo neprijeten vonj. Da bi se ga čim prej znebili, pomislite na kavno usedlino, ki je ostala od jutranje kave. Zlijte si jo v dlan in roke nato dobro podrgnite. Tako jim boste privoščili nežen piling, obenem pa boste pregnali tudi neprijeten vonj.

arhiv Svet24
Kava vas reši vonja po čebuli in česnu.

Naravno gnojilo

V času vzgoje sadik in pomladne rasti bo kava nepogrešljiva tudi na vrtu. Tudi tukaj lahko uporabite kavno usedlino, ki kljub temu, da je že odslužila svojemu prvotnemu namenu, v sebi skriva še ogromno pomembnih mineralov in drugih hranljivih snovi, ki bogatijo prst in poskrbijo za uspešno in zdravo rast rastlin.

Preženite glodavce

Vonj in tekstura kave bosta zelo godila vašim rastlinam, predvsem tistim, ki imajo rada nekoliko kiselkasta tla. Obenem pa bo velik sovražnik glodavcev in polžev.

Obogatite kompost

Kavna usedlina je zelo bogata z dušikom, kar bo izboljšalo kakovost vašega komposta. Kompost s primešano kavo zavira tudi razvoj nekaterih bolezni. Največji učinek ima na paradižnik, kumare in fižol.