Inkontinenca

Imate razdražljiv mehur? Veste, kako ukrepati?

Mare Koren
6. 5. 2023, 19.12
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 15.03
Deli članek:

Vas pogosto tišči na malo potrebo, med uriniranjem pa boli in peče? Verjetno imate vnetje sečil ali vsaj razdražljiv mehur, ko včasih kapljice kar nenadzorovano uhajajo.

Dreamstime
Poskrbimo za zdravje sečil in preprečimo težave, še preden se pojavijo.

O razdražljivem mehurju govorimo, kadar se mišice mehurja čezmerno krčijo, zaradi česar nas lahko med malo potrebo peče, urin nenadzorovano uhaja in pogosto uriniramo. Zdravniški pregled običajno ne pokaže posebnosti na mehurju, čeprav nam je zelo neprijetno. V možgane namreč dobivamo znamenja, da je čas za odhod na stranišče, čeprav mehur v resnici ni poln.

Vzrokov za tako imenovano stresno inkontinenco je veliko:  morda smo imeli pred tem vnet mehur in ga nismo dodobra ozdravili, pa tudi bolezni, kot sta Parkinsonova in multipla skleroza, lahko povzročijo nepravilno delovanje mehurja. Dobri živci so prvi pogoj za pravilno krčenje mišic mehurja pri uriniranju, dejavniki, kot so stres v službi ali zasebnem življenju, pa tudi različna vnetja, lahko pošteno zmotijo delo živcev. V menopavzi se tvorba spolnega hormona estrogena, ki ščiti sluznico mehurja pred vnetji, zmanjša, tako je mehur dovzetnejši za vnetja.

Samopomoč

Hitro ukrepanje gotovo poveča možnosti, da se pozdravimo kar sami: vsak dan popijmo toliko vode, da nastane vsaj 1,5 do 2 litra urina, s tem učinkovito izperemo bakterije iz sečil; številne študije kažejo, da vnetje sečil preprečuje brusnični sok; poskrbimo, da so noge vedno na toplem, ter nosimo oblačila, ki ščitijo ledvice in trebuh; takoj po spolnem odnosu gremo na malo potrebo, da speremo morebitne bakterije; za intimno nego uporabljamo le toplo vodo in nevtralna mila, če pa se nam vnetje sečil pogosto ponavlja, se izogibajmo kopelim.

Toplota blaži bolečine

Termofor prispeva k sprostitvi mehurja in ublaži bolečine; pomagamo si lahko tudi z naravnim zdravilom, ki je na voljo v lekarnah ter vsebuje tavžentrožo, luštrek in rožmarin; z zdravim življenjskim slogom se trudimo okrepiti imunski sistem, poleti to pomeni tudi izogibanje sončenju, lahko pa jemljemo tudi naravno zdravilo iz škrlatne ehinaceje.

Zlata leta

V menopavzi se tvorba spolnega hormona estrogena, ki ščiti sluznico mehurja pred vnetji, zmanjša, tako je mehur dovzetnejši za vnetja.