Prva dela zunaj

Poskrbite za servis kosilnice sami in prihranite sto evrov

Mare Koren
6. 5. 2023, 18.04
Deli članek:

Prijetno topli, a pogosto tudi deževni spomladanski dnevi so poskrbeli, da smo na plan privlekli že kosilnico. Zdaj, ko smo trato primerno prezračili in jo pognojili, je čas, da začnemo kositi.

Dreamstime
Po vsaki uporabi je obvezno čiščenje podvozja, saj bo drugače nož hitreje top, okovje pa porozno.

A čeprav je sezona košnje že pred vrati, ne pozabite na novo sezono primerno pripraviti tudi kosilnice. Čas je za dober pregled celotnega ogrodja, ne pozabite preveriti količine olja, stanja noža, pogona ... Pripravili smo kratek seznam, ki bo poskrbel, da vam bo košnja trate v užitek in ne zgolj v breme.

Očistite in preverite njeno stanje 

Če kosilnice niste temeljito očistili po koncu sezone, je čas, da to storite zdaj. Najprej iz nje odstranite vso umazanijo, ki se je nabrala ob rezilu, pa tudi tisto, ki jo je zaneslo v notranjost motorja. Ohišje in zunanji del obrišite s krpo. Če se je nabrala trdovratna umazanija, ohišje popršite z WD-40, ki bo poskrbel, da bo umazanija odstopila kar sama od sebe. Za čiščenje spodnje strani kosilnice, okoli noža, uporabite kak izvijač ali pa pleskarsko lopatico. A pri dvigovanju previdno. Pazite namreč, da vam ne bosta začela odtekati tako bencin kot olje.

Dreamstime
Servisi vrtnih kosilnic stanejo od 60 do 100 evrov.

Količina in menjava olja

Pogosto se pri lastnikih kosilnic dogaja, da pozabijo na sprotno dolivanje ali menjavo olja, ki pa povzroči prehitro odpoved kosilnice. Zato naj bo to vaša vsakoletna praksa. V večini primerov je sicer dovolj, če boste olje zamenjali vsaki dve ali tri leta, odvisno od količine travne površine. Nič pa ne bo narobe, če olje zamenjate vsako leto. Če želite zamenjati olje, najprej preverite, kje se skriva vijak za odlitje olja. Običajno je na spodnji strani ob nožu. Kosilnico previdno dvignite v zrak, podstavite posodo, v katero bo odteklo olje, in odvijte vijak. Če tega vijaka ni, boste olje morali odliti skozi odprtino, skozi katero dolivate olje. To boste najlažje storili tako, da boste kosilnico postavili na zadnja kolesa navpično v zrak. Zdaj, ko ste odstranili staro olje, je čas, da dolijete novega. A kosilnice po dolivanju še dobre pol ure ne uporabljajte.

Servis kosilnice

Da, kosilnico lahko peljete tudi na servis, a pripravite se na masten račun. Servisi vrtnih kosilnic stanejo od 60 do 100 evrov, pri tem pa ni nujno, da je v to ceno vštet tudi material.