Zanimivosti

Dosje: Sandi Češko - bo eden najbogatejših Slovencev bankrotiral?

Oglasno sporočilo
4. 5. 2023, 13.06
Posodobljeno: 4. 5. 2023, 13.09
Deli članek:

V začetku leta 1992, ko je komaj rojena Slovenija na noge postavljala lastno gospodarstvo, je premierja Janeza Drnovška slučajno obiskal Božo Dimnik, znani lobist, ki sicer raje sliši, da mu rečejo marketingar. Premier je Dimniku podaril nenavadno reč, neke sorte trak, z besedami, glej, Božo, pri meni je bil en fant.

Zakaj je natančno razumevanje placeba v tem primeru še posebej pomembno? Kosmodisk je pripomoček, ki uporabniku na druge načine ne more pomagati. Lahko učinkuje kot placebo, in tako bolniku dejansko pomaga, a ne dolgoročno. Če bi kosmodisk deloval v skladu z obljubami iz oglasov, ortopedi v tej deželi ne bi bili kronično zasedeni. Oglaševalska industrija je do danes razvila manipulativne ukane, ki vplivajo na naša čustva in mimogrede zavedejo potencialnega kupca. V trgovino greste z namenom, da kupite kozarec kislih kumaric, domov se vrnete s škatlo čokoladnih piškotov, steklenico refoška in banjico sladoleda. Podobno je bilo s kosmodiskom.

Če temeljev nam znanega sveta ne bi zamajal kovid, ki je zaradi množične histerije in odrejenih karanten za nekaj časa ohromil planet, se Češko danes ne bi mučil z naporno sanacijo. Že kovid je del življenja zaustavil in na gospodarskih trgih povzročil veliko škode. Zaradi vojne v Ukrajini je še dodatno zašel v finančne težave, saj sta ruski in ukrajinski trg ključna za Skupino Studio Moderna. »Nikoli se nisem prepustil melanholiji. Ko so vprašali Billa Gatesa nekje proti koncu ’90 let, ali drži, da je šest mesecev pred bankrotom, je odgovoril, da je to možno tako kot že zadnjih, ne vem natančno, pet ali deset let,« je na vprašanje Reporterja odvrnil Češko.

https://reporter.si/tiskana

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24