Nečista koža

Očistite kožo in jo pripravite na pomlad! Stran z ogrci, mozolji in aknami!

Mojca Kopriva
2. 5. 2023, 16.43
Deli članek:

So leta adolescence že zdavnaj za vami, vas pa še zmeraj mučijo mozolji, akne in ogrci? Ti se praviloma res pojavijo v dobi odraščanja, a tudi kasneje so pogosto prisotni. Kaj jih povzroča? Zakaj nastanejo in kako jih odpraviti?

dreamstime
Akne in mozolji so vnetno stanje kože.

Z nečisto kožo, na kateri se pojavljajo akne, mozolji in ogrci, se spopadajo ljudje po vsem svetu. Ti so resda pogost pojav pri najstnikih, a kot že omenjeno, spremljajo tudi odrasle. Zoper njih večina preizkusi nemalo izdelkov in nasvetov, številni se celo poslužujejo različnih diet, ki bi odpravile težave, ki povzročajo nadležne in pogosto tudi boleče izbokline na obrazu, madeže in luknje. Se tudi vi sprašujete, zakaj se to dogaja ravno vam, medtem ko ima vaša prijateljica čisto in sijočo kožo, vi pa ji zavidate ta privilegij? Nič še ni izgubljeno, a najprej je dobro vedeti, zakaj akne sploh nastanejo oziroma kaj botruje k njihovemu nastanku.

Zakaj akne nastanejo

Zoper akne ni prikrajšan nihče. Nastanejo ne glede na spol, barvo kože ali starost, vzroki pa so v veliki večini skoraj vedno enaki za vse. Akne in mozolji so vnetno stanje kože, zato je najprej treba ukrepati in iskati rešitve zoper nastalo vnetje, da se slednje ublaži in prepreči. A žal je tako, da številni izdelki, ki naj bi pomagali v boju za čisto kožo, celo vsebujejo sestavine, ki povzročajo vnetja, kar pa stanje vaše kože še dodatno poslabša. Tako se lahko podamo v začaran krog. Z mislijo, da delamo dobro, povzročamo le še več težav in škode.

Dreamstime
Z nečisto kožo se spopadajo ljudje po vsem svetu.

Kaj pripomore k nastanku aken

Veliko vlogo pri nastanku aken imajo hormoni, ne le v času adolescence, temveč skozi celo življenje. Najpogostejša težava je preveliko izločanje androgenov, ki so pravzaprav moški hormoni. Naslednja težava, ki izzove pojav aken, so vnetja. Že vnetje, ki ni nujno povezano z vašim obrazom, lahko vpliva na nastanek aken, te pa se seveda lahko pojavijo po celem telesu. Na pojav vpliva tudi prekomerno proizvajanje maščobe v maščobnih žlezah. Njihov nastanek je sicer v neposredni povezavi z aktivnimi androgeni, torej hormoni. Na pojav vplivajo razna kožna obolenja, kot je nepravilno ali prekomerno luščenje kožnih celih, v katerih se sčasoma začnejo nabirati nečistoče, ki izzovejo vnetje in posledično pojav aken. Prav tako so pogost vzrok tudi ličila in drugi izdelki za nego kože, ki povzročajo draženje.

Dreamstime
Ni nesnaga tista, ki zamaši pore, temveč kožna maščoba.

Zakaj nastanejo ogrci

Ogrci po navadi nastanejo na mestih, kjer so pore razširjene. Številni so mnenja, da je za nastanek ogrcev kriva slaba osebna higiena, saj naj bi se v njih kopičili delci umazanije, s katerimi polt vsakodnevno prihaja v stik. A nesnaga ni tista, ki zamaši pore, temveč kožna maščoba (sebum). Ogrce tako povzročajo drugi dejavniki, od genetike, teksture kože do delovanja hormonov. Črni ogrci nastanejo, ker odmrle kožne celice zaprejo pore, maščoba pa ne more na površino. Ta se kopiči pod njo in ob stiku z zrakom oksidira ter potemni.