Kriva sanacijska dela?

V Zagrebu se je zrušil del zgradbe in skupaj z gradbenim odrom odletel na pločnik in cesto

M. T. V.
2. 5. 2023, 16.57
Posodobljeno: 2. 5. 2023, 17.22
Deli članek:

Na srečo nihče ni bil ranjen, je bilo pa poškodovanih šest avtomobilov, ki so bili parkirani ob stavbi Muzeja umetnosti in obrti, s katere je padel del zidu.

Twitter
V Zagrebu se je zrušil del stavbe, ki so jo obnavljali.

V Zagrebu se je nekaj po poldnevu porušil del stavbe Muzeja umetnosti in obrti, s sabo pa je odnesel tudi gradbeni oder. Pri tem se je sprožil velik oblak dima, na kraj nesreče so pohiteli gasilci in policisti. Na srečo v incidentu ni bil ranjen noben človek, je bilo pa nekaj poškodovanih avtomobilov. 

»Slišal se je resk in vse je ovil prah. Ne vem, ali je padel samo gradbeni oder ali tudi streha, ampak vse je padlo na cesto, delavci na strehi so bežali, medtem ko so avtomobili na cesti hitro zavrli,« je za 24sata dejala ena od očividk.

»Pravkar se je vsem na očeh v križišču Klaićeve in Savske zrušil celoten gradbeni oder in del objekta na promet na cesti. Iz oblaka prahu se ni videlo ničesar. Groza! Kot prizor iz grozljivke,« je na Facebooku zapisala poslanka Sabina Glasovac.

Namestnik župana Luka Korlaet je potrdil, da se je zrušil del zgradbe, ki je bila zgrajena konec 19. stoletja. »To je stara zidana stavba, občutljiva za obnovo. Ko so razkrili streho, je na vrhu zgradbe ostal krušljiv element. Preiskava bo pokazala, zakaj se je odlomil.« Kot poroča N1, se je z vrha stavbe odlomil okoli 10-metrov dolg venec zidu, ki je zrušil delovni oder, vse to pa je padlo na pločnik in ulico. Korleat je še povedal, da je imel gradbinec, ki je izvajal obnovitvena dela, vsa potrebna dovoljenja. Kaj natančno se je zgodilo, bo preiskala inšpekcija. »Sanacijska dela na starih zgradbah so zelo zahtevna, inženirji morajo biti zelo izkušeni in ne dvomim, da bodo našli rešitev za nastalo situacijo,« je za N1 dejal Željko Uhlir, državni tajnik ministrstva za gradnjo.

Oglasil se je tudi nekdanji načelnik urada za nesreče Pavle Kalinić, ki je za Večernji list povedal: »Večkrat sem opozoril, da se lahko zgodi tak scenarij. Vse stavbe, ki jih trenutno obnavljajo v Zagrebu, se spopadajo s problemom nekvalificirane delovne sile. Zanima me, v katerem jeziku se z njimi sporazumevajo vodje gradbišč, ​​kolikor sem opazil, nihče od njih ne zna hrvaško, pa tudi z angleščino imajo težave.« A to je le del težave. »Ne vemo niti kakšni so načrti za te prenove niti kakšne materiale uporabljajo. Za obnovo bi morala biti zadolžena resna gradbena inšpekcija, ne ljudje, zaposleni prek zvez, ampak visoko usposobljeni strokovnjaki, pa se mi zdi, da ni tako.«

Ravnatelj muzeja Miroslav Gašparović pa je v izjavi za medije dejal: »Do sedaj nismo imeli pripomb na sanacijska dela, zakaj se je to zgodilo, še ne vemo, ampak bomo izvedeli. Še sreča, da je ob zgradbi drevored, ki je zaščitil Klaićevo, velika sreča, da ni bilo nikogar v avtomobilih, da ruševine niso padle na mimo vozeče avtomobile.«