Boleče noge

Kaj je kronična venska bolezen?

Mare Koren
2. 5. 2023, 13.26
Deli članek:

Kronična venska bolezen je progresivna bolezen, zato je pomembno, da jo začnemo zdraviti čim prej in tako preprečimo njeno napredovanje.

Dreamstime
Venska bolezen je povezana z nezdravim načinom življenja.

Kronična venska bolezen prizadene največ prebivalcev zahodnega dela sveta, kar jasno kaže na povezavo s pogosto nezdravim načinom življenja, ki ne omogoča dovolj prostega časa, zdrave prehrane in gibanja. Strokovnjaki so opravili veliko raziskav, in vsi se strinjajo, da je najpomembneje bolezen zgodaj odkriti in jo čim prej začeti zdraviti, saj s tem lahko preprečimo njeno napredovanje. Če je ne zdravimo, lahko bistveno vpliva na kakovost življenja.

Dejavniki tveganja

Seveda na nekatere pomembne dejavnike, na primer spol, starost in družinsko obremenjenost, ne moremo vplivati, je pa veliko takšnih, na katere lahko in moramo. Tako lahko odpravimo odvečne kilograme, telesno nedejavnost in razvade, na primer kajenje. Kronična venska bolezen se lahko poslabša tudi med nosečnostjo ali zaradi uporabe nekaterih vrst kontracepcije, zato se je o izbiri dobro posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. Simptomi bolezni se običajno zmanjšajo med počitkom in ležanjem z dvignjenimi nogami. Običajno se poslabšajo, če ste izpostavljeni vročini in če dalj časa stojite ali sedite.

Različne strategije zdravljenja

Če simptomi niso moteči, se osredotočite na gibanje, dvig nog in elastično kompresijo. Bolniki lahko v vseh stopnjah bolezni jemljejo venoaktivna zdravila z diosminom. Diosmin spada v skupino učinkovin, ki se imenujejo bioflavonoidi, in se uporablja za stabiliziranje kapilar. V lekarni so brez recepta na voljo zdravila, ki vplivajo na delovanje ven in jih varujejo; povečujejo tonus ven in odpornost kapilar. Pri napredovalni bolezni se uporabi skleroterapija za uničenje malih do srednjih ven. V poškodovano veno se vbrizga sredstvo, da jo zapre. Kri po njej ne more več teči in se v srce vrne po drugih venah. Poškodovano veno telo razgradi.

Laser in radiofrekvenca

Endovenozna laserska ablacija je minimalno invazivna ultrazvočna tehnika, pri kateri z laserjem zdravijo krčne žile. Radiofrekvenčna ablacija je tudi minimalno invaziven postopek in je alternativa operativnemu posegu. Radiofrekvenčno ablacijo uporabljajo za zdravljenje krčnih žil. Pod ultrazvočno kontrolo v poškodovano veno vstavijo radiofrekvenčni kateter in jo tako zaprejo. Pri tradicionalnem operativnem posegu krčne žile odstranijo. Za zdravljenje kronične venske bolezni se pogosto uporabljajo manj invazivni postopki.