Nasvet strokovnjakinje

So vaša stopala pripravljena na poletne dni?

Zoran Franc
6. 5. 2023, 07.20
Deli članek:

Hladni meseci se počasi poslavljajo, višje temperature nas postopoma že grejejo in kaj hitro bo tukaj sezona odprtih čevljev ter bosih stopal. Pozimi običajno radi pozabimo na nego stopal, saj so le ta skrita v zaprtih čevljih, z zaprto obutvijo pa lahko prikrijemo marsikatero nepravilnost na stopalih.

Osebni arhiv
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra

Katere so najpogostejše tegobe, ki doletijo stopala, nam je razkrila Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra, ki na področju medicinske kozmetike deluje že dobrih deset let.

Ljudje običajno redno skrbijo za svoj zunanji videz, bodisi z redno nego kože, urejanjem nohtov na rokah, urejanjem las in trepalnic, na stopala pa velikokrat pozabijo. Stopala so precej obremenjen del našega telesa, saj nosijo celotno težo človeka. Poleg tega jim prav nobene usluge ne delajo modna obuvala, ki so velikokrat neudobna ali celo neprimerna za obliko stopal. To vodi do pojava številnih nevšečnosti, kot so na primer značilno odebeljena rožena plast kože, ki je lahko tudi do 10-krat debelejša na podplatu v primerjavi z drugimi deli kože, kurja očesa in otiščanci, žulji, glivične okužbe, bradavice ter vraščeni nohti.

Trda koža na petah

Najpogosteje na koži stopal opazimo predele zelo suhe kože ali anhidrozo, ki je nagnjena k nastanku trše kože (zlasti kurjih očes), na petah pa je koža pogosto razpokana. Trda koža na petah nastane zaradi pretirane izsušenosti kože in povečane obremenitve stopal. Gre za poroženele odmrle kožne celice, ki se nalagajo in tvorijo zadebeljeno belo-rumeno obarvano kožo, med hojo pa lahko povzroča bolečino.

Kurja očesa in otiščanci

Pogosta mesta kurjih očes in otiščancev so spodnji deli stopal, pod nožnim palcem, konice prstov na nogi in morebitne kostne izbokline (Hallux Valgus). Kadar je pritisk koncentriran na majhnem območju, se lahko razvije kurje oko, ki ima vidno osrednje jedro. Med prsti na nogah, kjer je koža vlažna, zaradi znoja ali nezadostnega sušenja kože, se lahko razvijejo »mehka« kurja očesa. Otiščanci predstavljajo predel trde, zadebeljene kože na stopalu, ki nastane kot odziv na ponavljajoči se pritisk ali trenje, običajno kot posledica neudobnih čevljev. Včasih lahko pritisk kurjega očesa ali otiščanca sproži vnetje, ki lahko povzroči bolečino, oteklino in rdečico.

ARHIV
Bodite pozorni na obliko nohtov sploh v odrasli dobi.

Težave pogostejše pri starejših

Kurja očesa ali otiščanci se lahko pojavijo pri vsakem posamezniku, vendar so nekatere skupine ljudi za njihov nastanek še posebej dovzetne. To so starejši ljudje, pri katerih s staranjem koža izgublja svojo elastičnost in maščobno tkivo, osebe, ki veliko časa preživijo stoje – zaradi nenehnega pritiska na stopala –, osebe z deformacijo stopal in tisti, ki redno nosijo ozke in tesne čevlje ali čevlje z visoko peto.

Boleči žulji

Žulj je majhen mehurček tekočine, ki se lahko oblikuje na kateremkoli delu telesa. Pogosto se pojavi prav na stopalu. Glavni krivec za nastanek žulja na nogah je predvsem ponavljajoče se trenje med čevljem in stopalom, večurna hoja ali stanje na nogah. V mnogih primerih so žulji posledica slabo prilegajočih se čevljev. To povzroča trenje, posledično pa se tekočina nabira pod zgornjo plastjo kože. Nastanek žulja lahko sproži tudi prekomerna vlaga ali potenje, zato se pogosto pojavlja pri športnikih, zlasti pri tekačih, običajno v toplih letnih časih.

Posledica tesne obutve

Tinea Pedis označuje nalezljivo glivično okužbo kože, ki se pojavi na stopalih. Pogosto se pojavlja na stopalih športnikov, ki veliko časa preživijo v prepotenih športnih čevljih, od tu izhaja tudi ime »atletsko stopalo«. Pojavlja se tudi pri ljudeh, ki nosijo tesno obutev, osebah s prekomerno telesno težo in tistih, ki radi hodijo bosi na kopališčih, kjer glivice poleti še posebej »cvetijo«. Glivice se pogosto namnožijo med prsti, lahko pa okužba prizadene celotno stopalo. Simptomi atletskega stopala so rdeča, vlažna in srbeča koža, lahko pa se pojavijo tudi mehurji.

Grde in nadležne bradavice

Bradavice na stopalu povzroča virusna okužba kože, ki je posledica okužbe s humanim papiloma virusom (HPV). Ljudje se običajno okužijo prek okuženih predmetov v vlažnih javnih okoljih (kopališča, javne prhe). Bradavice se lahko pojavijo pri komerkoli, dovzetnejši pa so predvsem ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem. Pogosteje se pojavijo tudi pri ljudeh, ki imajo hladnejše roke in noge, se veliko potijo in pri tistih z atopijskim dermatitisom. Bradavice na stopalih so lahko zelo trdovratne in lahko povzročajo bolečine pri hoji.

dreamstime
Ko boste letos prvič sprehodili novo poletno obutev, ne pozabite v torbico pospraviti tudi tablice aspirinov.

Nepravilno striženje

Vraščeni nohti so običajno posledica slabe tehnike striženja nohtov, nenormalne oblike nohtov ali slabo prilegajoče se obutve. Najpogosteje se noht vraste na nožnem palcu in je pogostejši pri moških ali športnikih. Pogosteje se pojavi tudi pri ljudeh z majhnim nohtom in velikim mesnatim prstom. Simptomi vraščenega nohta so bolečina, rdečina in oteklina, temu pa se lahko pridruži tudi gnoj ali kri.

Obisk pedikerja

Da boste poleti brezskrbno obuli najljubše natikače, vam vsekakor svetujemo obisk pedikerja, ki bo strokovno ocenil stanje vaših stopal in opravil ustrezno pedikuro. V naslednjem članku pa bomo z vami delili nasvete o pravilni negi stopal in kako postopati, če se spopadate s katerim izmed zgoraj naštetih stanj.

dreamstime
Poraščenost nog je odraz vaše cirkulacije krvi.