Zdravje

Ljubljenčki z zajedavci: Tveganje za okužbo lahko konkretno zmanjšate

PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi Zdrava
28. 3. 2023, 17.00
Posodobljeno: 28. 3. 2023, 22.36
Deli članek:

Odgovorni pasji in mačji lastniki morajo vsekakor poskrbeti, da je njihov ljubljenček zaščiten pred bolhami in klopi. Toda kako te zaščite sploh delujejo in katero izbrati?

Profimedia
kuža v parku

Čeprav bolhe in klopi pasje in mačje lastnike skrbijo vse leto, se s pomladjo začenja obdobje, ko so živali še mnogo bolj na udaru. Paraziti postajajo čedalje odpornejši proti človekovim izumom za zaščito pred njihovimi lačnimi usti, proizvajalci pa ustvarjajo nove in nove načine, s katerimi jih ponovno premagajo.

Bolhe in klopi povzročajo živalim mnogo več škode kot le nadležno nalogo, ki se nam postavi nasproti, saj prenašajo številne bolezni. Tveganje za okužbo lahko konkretno zmanjšate, če uporabite enega od številnih pripomočkov za zaščito. Na trgu najdemo vse od ampul s tekočino, ki jo živali enkrat na mesec vtremo v kožo, do oralnih tablet, ovratnic in naravnih razpršil. Ne pozabite: pred uporabo skrbno preberite navodila in se posvetujte z veterinarjem, če opazite spremembe pri vašem ljubljenčku. Ne mešajte več različnih zaščit skupaj, saj je to lahko preveč obremenjujoče za organizem vašega ljubljenčka.

Pexels
Imate radi mačke?

Ampule

Tekočino, ki jo dobimo v ampuli, stisnemo psu ali mački na kožo na vratu, včasih tudi na kožo pri repu. Ta repelent bo žival ščitil pred zajedavci približno 30 dni, in sicer tako, da bo bolhe in klope ubil s svojimi kemikalijami, ki se po nanosu hitro vpijejo v celotno kožo živali. Kemikalija bo napadla živčni sistem klopa ali bolhe, kar bo zajedavcu preprečilo, da bi se lahko hranil na živali. Nekatere ampule delujejo tudi na komarje, druge pa poskrbijo še za jajčeca zajedavcev, ki se lahko potencialno zaredijo v živalski dlaki. Ampule so tako zelo učinkovite in preproste za uporabo, kmalu po nanosu pa učinkujejo tudi v mokrem vremenu. Pozorni bodite, da izberete pravo ampulo glede na težo vašega psa.

Ovratnica

Repelentne ovratnice proti klopom in bolham so primerne za lastnike ljubljenčkov, ki še ne trpijo za obstoječo okužbo, saj zajedavce odbijajo in ne učinkujejo nanje tako kot ampule, ko že pride do stika s kožo. Ovratnice imajo mnogo daljši rok trajanja, učinek se pozna do osem mesecev, žival pa jih lahko nosi skupaj z običajno ovratnico. Delujejo tako, da oddajajo plin, ki klopom in bolham preprečuje ugriz, prav tako pa v sebi nosijo kemikalije, ki se vpijejo v žleze lojnice in razširijo po celotni koži. Zajedavec mora že ugrizniti v kožo, da ga zaščita iz ovratnice ubije, nekatere ovratnice pa imajo tudi možnost, da se sestavine, ki zajedavce ubijejo, sprožijo že ob samem stiku, še preden pride do ugriza. Bodite pozorni na navodila na embalaži, ki vam bodo pojasnila, kako izbrana ovratnica deluje in kakšno zaščito zajema.

dreamstime
kuža ležišče

Tablete

Pri veterinarju lahko kupite žvečljive tablete, ki jih ljubljenček zaužije. Tablete začnejo delovati skoraj takoj in delujejo na bolhe in klope tako hitro, da ti nimajo niti priložnosti znositi jajčeca v dlako živali. So zanesljiva zaščita, ki ustavi že obstoječo infestacijo in preprečuje nove. Ščitijo približno en mesec, nato je treba zaužiti novo tableto.

Razpršilo

Nekateri lastniki se raje odločijo za naravno pomoč. Obstaja nekaj naravnih izdelkov, ki jih razpršimo po dlaki, vendar je treba to storiti pred vsakim izhodom iz hiše, zaščita pa je mnogo manj učinkovita kot pri drugih, agresivnejših repelentih, pri nekaterih psih in mačkah pa sploh ne deluje. Njihova učinkovitost je odvisna tudi od okolja, v katerem živimo in koliko so psi v stiku z naravo. Če se vsak dan sprehajate po gozdu in veste, da se klopi radi »lepijo« na vašega psa, to verjetno ni prava zaščita zanj.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Shutterstock
Poskrbite za zaščito