DIVJA VIJOLICA

Pomoč za krepko zdravje, ki jo najdemo na travniku

Mare Koren
26. 3. 2023, 15.50
Deli članek:

Te drobne omamno dišeče cvetke otroci navadno podarjajo mamam za materinski dan. Vendar še zdaleč niso samo za okras, temveč so odlične tudi v zdravilstvu in kulinariki. Preverite.

Dreamstime
/

Divje vijolice, ki jih najdemo na travnikih, obronkih gozdov in ob živih mejah, so pogosto veljale za plevel, a ta rastlina s čudovitimi cvetovi pomaga pri različnih zdravstvenih težavah. Zdravilne lastnosti so znane že več stoletij. Zaradi njihovega protivnetnega delovanja, sposobnosti uničevanja glivic in razkužilnih učinkov so cenjene tudi v tradicionalnem zdravilstvu. Vijolice lahko blažijo glavobole, spomladi pa so koristne za razstrupljevanje telesa, saj spodbujajo delovanje limfnih žlez.

Razstruplja in krepi

Medtem ko drobne vijolice razstrupljajo telo, tudi krepijo imunski sistem. Znane so kot naravno zdravilo zoper boleče grlo in prehlad. Uporabljate pa jih lahko tudi za zdravljenje aken, ekcema, luskavice, vnetja sečil, razjed in krčnih žil. Zdravilni učinki so povezani s številnimi vitamini, minerali in antioksidanti, ki jih najdemo v rastlini; še posebej je bogata z vitaminoma A in C.

Dreamstime
Divje vijolice spadajo med rastline, iz katerih lahko že v začetku pomladi naredimo zelo učinkovit sirup proti kašlju

Sirup proti kašlju

Divje vijolice spadajo med rastline, iz katerih lahko že v začetku pomladi naredimo zelo učinkovit sirup proti kašlju, ki ga bomo uporabljali vse leto in bo pomagal tudi pri odpravljanju drugih težav z dihali. Za pripravek boste potrebovali dve polni skodelici cvetov divje vijolice. Eno skodelico cvetov stresite v čist steklen kozarec in jih prelijte s pol litra vrele vode. Pustite, da se namakajo 24 ur. Tekočino nato odcedite, še enkrat prevrite in dodajte drugo skodelico cvetov, ki jih prav tako namakajte 24 ur. Ponovno odcedite, dodajte sok ene limone in 400 gramov medu. Postavite na ogenj in segrevajte do vretja. Nato odstavite in prelijte v čiste kozarce.  

Cvetovi in listi

Nabiramo jih v času cvetenja, v marcu in aprilu. Hitro jih posušimo in hranimo v suhem, zračnem prostoru. Korenine

Te izkopljemo šele v oktobru in novembru. Korenine dobro operemo, narežemo in posušimo. Uporabljamo jih za čaje.