Potenje

Kako poskrbeti, da med vadbo ne bomo »smrdeli«?

Mare Koren
26. 3. 2023, 21.13
Deli članek:

Ali boste izbrali dezodorant ali antiperspirant, je odvisno od vaše kože in tega, kaj pravzaprav želite – nevtralizirati vonj ali ustaviti potenje.

Dreamstime
/

Dezodoranti odstranjujejo bakterije na koži, zaradi katerih znoj dobi neprijeten vonj, ali pa so tako močno odišavljeni, da zakrijejo vonj znoja. Antiperspiranti pa zmanjšajo prepustnost kože pod pazduho in tako preprečujejo znojenje. Zato velikokrat povzročajo razdraženost kože, saj pravzaprav preprečujejo njeno osnovno funkcijo – znojenje.

Če se preveč znojimo
Če se pretirano znojimo, je to lahko neprijetno tako za nas kot za okolico. Zato je dobro skrbeti za higieno in se izogibati oblačilom, na katerih se hitro vidijo znojni madeži. Če pa je znojenje premočno, lahko uporabimo posebne ščitnike, ki jih od znotraj nalepimo na obleko. Ščitniki vpijejo odvečni znoj in ščitijo obleko. Pri izbiri oblačil dajte prednost naravnim materialom in se izogibajte umetnim, kot sta najlon in poliester. Redno uporabljajte tudi sredstva za odpravo neprijetnega vonja. Če imate občutek, da se znojite bolj, kot je to običajno, najbrž dezodoranti ne bodo dovolj, zato poskusite z uporabo antiperspirantov. Če tudi to ne učinkuje, se odpravite k zdravniku dermatovenerologu, ki bo poskušal najti učinkovito rešitev za vašo težavo.

Za občutljivo kožo

Za razdraženo kožo, nagnjeno k alergijam, so najboljši naravni kristalni dezodoranti, ki so običajno brez vonja. Tudi pri vsakdanji negi izberite mila, namenjena občutljivi koži. Oblačila redno perite s praškom za občutljivo kožo, nosite bombažno spodnje perilo in se izogibajte tesnim oblačilom in obutvi iz nenaravnih materialov, v katerih noga ne diha.

Pravilna uporaba

Dezodorante nanašamo pod pazduhi po umivanju. Antiperspirante pa nanesemo pred spanjem, ko so žleze znojnice manj aktivne, koža pa mora biti pred nanosom suha, saj je tako manj možnosti za nastanek vnetij. Zjutraj si ostanek antiperspiranta izperemo s kože. Antiperspirante lahko nanašamo vsakih 24 ur, ko pa znojenje sčasoma postane šibkejše, lahko med posameznimi nanosi mine več dni ali celo tednov.